2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

80 éves a szegedi dóm

2010. október 25.
Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter beszédet mondott október 24-én a szegedi Fogadalmi templom felszentelésének és a Dóm tér felavatásának nyolcvanadik évfordulójára rendezett nagyszabású ünnepélyen.
Idén alapításának 980. esztendejét is ünnepli a Szeged-Csanádi egyházmegye és az ötvenhatos forradalomról is hétvégén emlékeztünk meg.
 
A szegedi dóm (Bozsó Márton fényképe)
A szegedi dóm (Bozsó Márton fényképe)
„Az 1956-os forradalom 54-ik évfordulóján Szeged megújuló vallásossága erkölcsi energiákat szabadít fel bennünk.” Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a fenti évfordulókat egyetlen keretbe foglalta a hálaadó, jubileumi szentmise után elmondott beszédében, miképp a maga nemében máig felülmúlhatatlan nagy előd, az építtető Klebelsberg Kunó kultuszminiszter egész életművében is hit, tudás, erkölcs és erő szintézisére törekedett.
 
„Klebelsberg tudta: a kulturális és vallási intézmények ugyanazt a szerepet játsszák a magyar szellemi életben, mint a generátorok az iparban. Áramot szolgáltatnak. A szellemi, a fizikai és az erkölcsi erő áramait sugározzák szét”, ahogy Szeged város fejlődése, keresztény erejének kiteljesedése az egész országra hatással van.
 
„Szeged a magyar művelődés és kutatás hatalmas támasza. Itt, a Dóm tér panteonja mellett eszünkbe juthat, hogy hazánk nemcsak jelképeink, történelmi és művészeti tájaink összessége, nemcsak kulturális örökségünk panteonja. A haza nem múzeumi tárlók csillogó kincsestára. A haza mi vagyunk, templomainkkal, egyetemeinkkel, tereinkkel, a Tisza partjával, Móra Ferenccel, Dohnányi Ernővel, Klebelsberg Kunóval együtt” – hangsúlyozta Miniszter Úr közel hatezer ember előtt a Dóm téren. Az ünnepség gálaműsorral zárult.
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok