2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Állítsuk meg az engedély nélkül működő szociális szolgáltatók tevékenységét

2010. július 30.
A működési engedély nélkül szociális szolgáltatást nyújtó intézmények terjedésének megakadályozása érdekében a Szociális Igazgatók Magyarországi Egyesülete, a Szociális Klaszter, a Szociális Intézmények Országos Szövetsége, a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete, továbbá a Magyar Szociális Szervezők Egyesülete ma közös nyilatkozatot fogadott el. Az eseményen részt vett Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára.
Szerte az országban terjednek az engedély nélkül működő - főként bentlakásos - szociális szolgáltatást nyújtó intézmények, amelyek a szociális otthonokra jellemző szolgáltatásokat ígérnek, nélkülözve minden hatósági kontrollt és garanciát. Ezekben az intézményekben hiányoznak az ellátáshoz szükséges tárgyi, szakmai és személyi feltételek, illetve nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak. Az ilyen intézmények fenntartói anyagi, vagyoni kárt okoznak az ellátottaknak és gyakran testi épségük is sérül az ál-szolgáltatás nyújtása során.
 
Nyitrai Imre elmondta, hogy a működést engedélyező szervek minden tudomásukra jutott ügyben eljártak és eljárnak, a jogrendszer által biztosított összes jogi eszközt felhasználva. Hangsúlyozta azonban, hogy mindez nem elegendő a jelenség visszaszorítására. Szükség van az érintettek és azok hozzátartozóinak széles körű tájékoztatására. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy csak olyan szolgáltatást vegyenek igénybe a rászorulók, amelyek esetében a működtetőnek van érvényes működési engedélye, mert csak így garantálható, hogy a szolgáltatás színvonala megfeleljen az előírt jogszabályoknak. Tájékoztatni kell az érintetteket arról, milyen szempontokra figyeljenek a szolgáltatási szerződés megkötésekor. A helyettes államtitkár leszögezte: az új kormány jelentősen csökkenti az elődje által túlbonyolított adminisztrációt, így augusztusban megszűnik a gondozási szükséglet vizsgálata és az intézményvezetők maguk döntenek arról, ki kerülhet intézményükbe.
 
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kezdeményező szerepet vállalt abban, hogy nyilvánosságra hozhatók legyenek azon szolgáltatók adatait, akikről jogerős bírósági határozatban vagy döntésben kiderült, hogy engedély nélkül nyújtanak szociális szolgáltatást. A lista várhatóan hétfőn jelenik meg a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal honlapján (www.afsz.hu). Ugyancsak ezen a honlapon olvasható a "Vigyázat! Engedély nélküli szociális szolgáltatás" címmel készített lakossági felhívás, amely sok fontos információt tartalmaz az érintettek számára.
 
Szociális szolgáltatás igénybevételekor feltétlenül győződjünk meg róla, hogy a szolgáltatónak van érvényes működési engedélye. Ebben az esetben a szolgáltató szerepel a szociális ágazati regiszterben, továbbá van erről szóló tanúsítványa jól látható helyen kifüggesztve. A regiszter megtekinthető a www.afsz.hu honlapon "szociális regiszter" cím alatt.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok