2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Animáció Világnapja - Programok országszerte és Erdélyben

2010. október 28.
Országszerte ingyenes filmfelvetítések, egy rendhagyó kiállítás, valamint a Versfilmek című animációs sorozat bemutatója várja a közönséget csütörtökön, az animáció világnapján.
Mint Patrovits Tamás, a Nemzetközi Animációsfilm Szövetség (ASIFA) magyarországi szervezetének elnöke szerdán az MTI-nek elmondta, a világnap fővárosi rendezvényeinek a Fogasház és a Tűzraktér ad otthont.
 
A Tűzraktér Elfés termében 18 órától ausztrál animációs diplomafilmeket, majd kortárs lengyel, francia és indiai rövidfilm-válogatásokat vetítenek; a program atlantai független és diák alkotók munkáival zárul.
 
A Hegedű utcai kulturális központ Aprótér elnevezésű programhelyszínén a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő nemzetközi szövetség Best of ASIFA 50th Anniversary válogatása után a Stuttgart Trickfilmfestival, a Baden-württembergi filmakadémia és fiatal orosz alkotók legjobb munkáiból kap ízelítőt a közönség.
 
Az Akácfa utcai Fogasház ad otthont a Mese.tv és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs Programja (MOME Anim) együttműködésében létrejött új mozgóképes gyermekvers antológia ősbemutatójának. Nyulász Péter, a webtelevíziót üzemeltető Egyszervolt.hu kommunikációs vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az első 14 epizód 2008-ban készült el a MOME-n M. Tóth Géza, az Oscar-díjra jelölt Maestro című film rendezőjének témavezetésével. Az interneten azóta összesen másfélmillió nézőt vonzottak a versfilmek.
 
Az először csütörtökön látható újabb 15 részben többek között Tóth Krisztina, Lackfi János és Finy Petra verseit, Palya Bea és a Kaláka dalait dolgozták fel a fiatal alkotók Fülöp József vezetésével.
 
A bemutató után a Fogasház külföldi filmeket is vetít: német, francia, lengyel és ausztrál munkák mellett a BuSho filmfesztivál 2009-2010 évi legjobb animációs filmjeit.
 
Debrecenben a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ ad otthont ingyenes vetítéseknek 10 és 18 óra között, míg a szegedi Kass Galériában különleges tárlat nyílik: a 7x3D című kiállítás monitorain Tóth Pál Balázs Béla-díjas filmrendező hét filmjét, a falakon pedig a 3D-s animáció munkafázisaiba bepillantást engedő állóképeket, rajzokat, maketteket tekinthetnek meg az érdeklődők.
 
Patrovits Tamás elmondása szerint az ASIFA Hungary részt vesz a világnap nagyváradi, kolozsvári és sepsiszentgyörgyi programjainak szervezésében is.
 
Az animáció világnapjának megünneplését a Nemzetközi Animációsfilm Szövetség kezdeményezte 2002-ben, 1892-ben ugyanis erre a napra esett a mozgókép-vetítés egyik úttörője, Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, azaz ekkor történt az egyik első próbálkozás rajzolt figurák vetítésére.
 
Az idei világnap magyarországi rendezvényeiről a rendezvény blogján találhatnak részletes információkat az érdeklődők.
 
(MTI)
 
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok