2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Árvízkárosult gyerekeket vár Zánka

2010. június 11.
Hoffmann Rózsa oktatási és Soltész Miklós szociális államtitkár az árvízzel sújtott területeken élő családok gyermekeinek zánkai üdültetéséről, az ezen a területen élő diákok tanévzárásáról, a mentésben és a kárelhárításban résztvevő karitatív szervezeteknek nyújtott rendkívüli támogatásról és az építész társadalom szolidaritási felhívásáról beszéltek első közös sajtótájékoztatójukon.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) az árvízi katasztrófahelyzettel érintett településekről az otthonukból kitelepített, illetve azon gyermekek részére, akiknek szülei a helyreállítási munkák alatt biztonságos és kellemes helyen szeretnék tudni gyermeküket, a Szociális, Család- és Ifjúságügyi Államtitkárság felügyelete alá tartozó Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban táborozási lehetőséget biztosít. A táborban június 16-áig 1200 gyermeket tudnak fogadni, ezt követően a korábbi foglalásoktól függően 100-200 főt.
 
A gyermekeket a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Táborban több ágyas szobákban helyezik el. A kitelepített családok többsége az ár elől menekülve otthonát egy szál ruhában hagyta el, ezért a gyermekek a napi háromszori étkezés mellett szükség esetén ruhát is kapnak. A táborozók felügyeletére a gyermekekkel érkező kijelölt kísérő pedagógusokon és szülőkön kívül a Zánkai Centrum teljes személyzete rendelkezésre áll.
 
Gyorssegély karitatív szervezeteknek
 
A minisztérium az árvízi segélyezésben résztvevő szervezetek számára munkájukhoz gyorssegélyt folyósít. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt számára 3-3 millió, a Baptista Segélyszervezet Alapítvány számára 2 millió forintot, míg a Magyar Katolikus Karitász és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számára 10-10 millió forintot. Soltész Miklós államtitkár úr tegnap összehívta a Karitatív Tanácsot, mely döntött arról, hogy a Vám és Pénzügyőrség által lefoglalt áruk gyorsított eljárással kerülnek az árvízkárosultakhoz.
 
Mérnökök szolidaritási felhívása
 
Az árvízi katasztrófa enyhítése érdekében László Tamás, Pálffy István és Soltész Miklós építészmérnökök a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselői, valamint Várnai Péter plébános, építészmérnök, továbbá Barsiné Pataky Etelka a Magyar Mérnöki Kamara és Noll Tamás a Magyar Építész Kamara elnöke szolidaritási felhívással fordult a mérnöktársadalomhoz, melyben arra kérik az építész, statikus, gépész és elektromos tervező kollégákat, hogy segítsék a bajbajutott családokat.
 
Az árvíz hatása az oktatásra
 
Az önkormányzatok, iskolák, családok tájékoztatása a NEFMI Oktatási Államtitkárságának, illetve Szociális, Család- és Ifjúsági Államtitkárságának irányításával, a helyszínen tartózkodó katasztrófavédelmi szakemberek, polgármesterek és jegyzők segítségével történik.
 
Az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának adatai szerint az első turnusban 190 gyerek - 65-en Alsózsolcáról, 65-en Boldváról 50-en Szendrőről, 10-en 50 fő, Aszalóról indulna azonnal a táborba. A többi településen még folyik a szervezés az iskolák segítségével.
 
Az Oktatási Hivatal Központi Főigazgatása az ország teljes területéről gyűjti az adatokat az árvíz oktatásra vonatkozó hatásairól. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint:
 
A Dél-Alföldi Régióban, Baján egy uszodát kellett bezárni a Duna magas vízállása miatt, így egy középszintű testnevelés érettségi vizsga helyszínének módosítására volt szükség.
 
A Dél-Dunántúli Régióban, Szederkényben 210 gyermek nem tudott óvodába, iskolába menni, ezért a tanévet június 7-én lezárták.
 
Az Észak-Alföldi Régióban a közlekedésben előforduló késések miatt az érettségi vizsgán is késések voltak, de vizsgahalasztásra az árvíz miatt nem került sor.
 
Az Észak-magyarországi Régióbana tanévet június 6-7-8-án lezárták 12 településen: Kazincbarcikán, Lakon, Edelényben, Szendrőn, Szendrőládon, Perkupán, Ónodon, Felsőzsolcán, Alsózsolcán, Sajóládon, Ongán és Bőcs településeken. Miskolcon a katonák és egyéb segítők elszállásolása miatt 1 iskola zárt be.
Nem végleges adatok szerint: a szóbeli emeltszintű érettségin az árvíz miatt 80 tanuló nem tudott megjelenni. Számukra új vizsgaidőpontot biztosítottak.
 
Közép-magyarországi Régió: a szigetmonostori Zöld Sziget Általános Iskolában június 8-án bezárták a tanévet. Letkésen és Ipolytölgyesen 12 fő tanuló nem tudott iskolába menni.
 
A további napokban az Oktatási Hivatal Észak - magyarországi Regionális Igazgatósága mellett a BAZ Megyei Gyermekvédelmi Központ vállalja, hogy segítséget nyújt a jelentkezések összesítésében és a helyi szervezési feladatokban.
 
Jelentkezés és igénybejelentés:
  • BAZ Megyei Gyermekvédelmi Központ:
    Kruzsely Attila Tel.: 20/966-83-62
    E-mail: kruzsat@freemail.hu

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok