2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták a "Kiváló tanuló-mentor-pár" pályázat elismeréseit

2010. március 1.
102 diáknak és 102 mentornak adta át Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a „Kiváló tanuló-mentor-pár” címet és az ezzel együtt járó díjat hétfőn, az Iparművészeti Múzeumban. A pályázat az Útravaló Ösztöndíjprogramban kimagasló teljesítményt nyújtó tanulókat és mentorokat ismeri el.
A pályázaton nyertes tanulók egyenként 20.000 forint összegű ajándékutalványban, a nyertes mentorok pedig egyenként 30.000 forint összegű ajándékutalványban részesültek.
Azon tanulók és mentoraik nevezhettek a pályázatra, akik az Útravaló Ösztöndíjprogram esélyegyenlőségi alprogramjaiban a 2008/2009. tanévben ösztöndíjas jogviszonnyal rendelkeztek, és tanuló-mentor párként kimagasló szakmai munkát végeztek.
 
A pályázatra 156 közoktatási intézmény jelentkezett 248 tanuló-mentorpárt nevezve. A pályázatokat - szakértői értékelést követően -, az Oktatási és Kulturális Minisztérium által kijelölt 5 tagú Értékelő Bizottság bírálta el. A meghozott döntés alapján a pályázaton az Út a középiskolába és az Út az érettségihez alprogramok esetében 90 tanuló és ugyanannyi mentor, míg az Út a szakmához alprogram esetében 12 tanuló és 12 mentor nyerte el a címet és az azzal együtt járó elismerést.
 
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2005 szeptemberében indította el az Útravaló Ösztöndíjprogramot, melynek keretében folyamatosan mintegy 20.000 tanuló fejlesztése és egyéni gondozása valósul meg mentortanárok segítségével.
Az Ösztöndíjprogram átfogó célja a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének elősegítése, a fiatalok továbbtanulásának, szakma-, érettségi- és diplomaszerzési esélyeinek javítása, valamint a természettudományos érdeklődésű tanulók tehetséggondozása. Az Ösztöndíjprogram keretében működő 3 esélyegyenlőségi alprogramban való részvételre a diákok és mentoraik közösen pályázhatnak, s mindketten ösztöndíjban részesülnek. A program iránt a diákok és mentorok kiemelt érdeklődést mutatnak, ezt mutatja az éves kiírásokra beadott pályázatok magas száma is.
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok