2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A belarusz nagykövet asszony látogatása Réthelyi Miklósnál

2010. november 19.
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Kálnoky-Gyöngyössy Márton közművelődésért felelős helyettes államtitkár társaságában ma délelőtt fogadta Kupchyna Alenát, a Belarusz Köztársaság nagykövetét és Shpakova Elena tanácsost.
A találkozón egy 19 pontból álló együttműködési tervről tárgyaltak a felek. Ennek első pontjaként a nagykövetasszony felvetette egy magyar kultúrát bemutató rendezvény lehetőségét uniós soros elnökségünk ideje alatt. Megállapodtak abban, hogy ennek időpontja 2011 júniusa lehetne. A felek egyetértettek abban, hogy a történelmi és kulturális örökség megőrzése ügyében is érdemes közös lépéseket tenni. A megbeszélés kiemelt témája volt Báthory István örökségének tanulmányozása, akit Fehéroroszországban nagy tisztelet övez. Számos kulturális és oktatási együttműködés kérésén kívül a nagykövet asszony nagy hangsúlyt helyezett a belarusz-magyar szótár megírásának kérdésére. Réthelyi Miklós ígéretet tett arra, hogy a szótár folyamatban lévő előkészítésével kapcsolatos dokumentumok ismeretében a minisztérium is figyelmet fordít a szótár létrejöttének elősegítésére.
 
Nagykövet Asszony közös munkaterv kidolgozását szorgalmazza, mely mind a nagykövetség, mind a belarusz kormány számára kívánatos és fontos lenne a belarusz-magyar együttműködés elősegítése érdekében. A szóban forgó munkaterv a 2009-es megállapodás folytatása lehetne. Kálnoky-Gyöngyössy Márton helyettes államtitkár végezetül felvetette, hogy a megállapodás konkretizálását követően a Külügyminisztérium bevonásával az együttműködés miniszteri szintűvé is fejlődhet.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok