2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Csak lehetőség lesz a "nulladik évfolyam"

2010. szeptember 2.
Az új oktatásirányítás egyik legfontosabb feladatának tartja a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását, esélyegyenlőségük biztosítását. Kutatási adatok azt bizonyítják, hogy az integrációt diktatórikusan erőltető – sok tízmilliárd forintot felemésztő – korábbi kormányzati oktatáspolitika megbukott, eredménytelensége mérsékelten igazolható.
A hátrányos helyzetből adódó problémák igen sokfélék, az adott települést ismerő iskolavezetők, pedagógusok, tehát szakemberek tudják eldönteni, hogy melyik, a pedagógia által ismert és elismert módszer alkalmazása segíti leginkább a hátrányok felszámolását.
 
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága a sajtóban nulladik évfolyamként emlegetett előkészítő indítását a felzárkóztatás egyik lehetséges eszközeként tartja számon, de nem készül kötelező bevezetésére.
 
A kormány mindenképpen erősíteni szeretné a pedagógiai szakszolgálatokat, hogy a lemaradó, leszakadó, sajátos nevelési igényű gyerekek sorsáról arra hivatott szakemberek döntsenek s válasszák ki a számukra javasolt képzési formát.
 
A hátrányos helyzetű gyerekeknek minden létező eszközzel biztosítani kell az esélyt a boldoguláshoz.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok