2024. március 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Életet menthetünk - közös felelősségünk

2010. december 14.
A tél beköszönte sok embertársunk számára komoly veszélyt jelent, a szélsőséges időjárással szemben azonban a hajléktalanok a legvédtelenebbek. Az elmúlt évek keserű tapasztalata, hogy sok esetben a kihűléses halálesettel végződő tragédiák megelőzhetőek lettek volna egy kicsit több odafigyeléssel, segítséggel.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kiemelten foglalkozik a hajléktalan-ellátással, hiszen pluszforráshoz jutnak azok a szolgálatok és centrumok, amelyek heti 168 órában működnek: mindegyik 1,5 millió forintban részesül.
 
A szociális és a hajléktalan-ellátórendszer szakemberei, falu- és tanyagondnokok, polgárőrök, rendőrök, a katasztrófavédelem és a települési önkormányzatok munkatársai ilyenkor még jobban figyelnek a segítségre szoruló emberekre. Emellett azonban szükség van mindannyiunk közös felelősségvállalására. Ha az utcán járva segítségre szoruló fedél nélküli embertársunkkal találkozunk, sokat tehetünk azzal is, ha értesítjük a hajléktalan-ellátással foglalkozó, karitatív szervezetek valamelyikét. E szervezetek feladatai közé tartozik például az utcai szociális gondozószolgálat működtetése hétvégén vagy meghosszabbított munkaidőben; az étkeztetés éjjeli menedékhelyen, valamint gyógyszerek, kötszerek, vitaminok biztosítása szállókon és utcákon élő hajléktalan emberek számára.
 
Mindezek mellett Budapesten négy, Pécsett, Szegeden, Debrecenben, Veszprémben és Miskolcon pedig egy-egy helyszínnel 24 órás egészségügyi ellátást végző, OEP finanszírozással is rendelkező egészségügyi centrum működik, amelyek hétköznap napi nyolc órában biztosítanak ambuláns háziorvosi rendelést.
 
A Szociális Államtitkárság lehetőségeihez mérten mindent megtesz a segítségre szoruló emberekért, és az egész évben működő hajléktalan-ellátás télen kiegészül a fent említett szolgáltatásokkal. Ezen felül kérünk mindenkit, hogy aki teheti, figyeljen a környezetében élő, veszélyeztetett embertársára.
 
Diszpécserszolgálatok telefonszámai:
 
Budapest (Budapest, Pest megye)
Menhely Alapítvány Diszpécserszolgálat, Budapest 1/338-41-86,
 
Tatabánya (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye)
Utcai Szociális Segítők Egyesülete, Közép–Dunántúli Regionális Diszpécserszolgálat, 34/511-028,
 
Zalaegerszeg (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye)
Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete,
Regionális Diszpécserszolgálat, 92/323-000,
 
Pécs (Baranya, Somogy, Tolna megye)
Támasz Alapítvány
Dél-Dunántúli Regionális Diszpécserszolgálat, 72/233-169,
 
Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megye)
Magyar Vöröskereszt
Észak-Magyarországi Regionális Diszpécserszolgálat, 46/323-260,
 
Nyíregyháza (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
Periféria Egyesület
Észak-Alföldi Regionális Diszpécserszolgálat, 42/504-618,
 
Kecskemét (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye)
Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Dél-Alföldi Regionális Diszpécserszolgálat, 76/485-582.
 
A diszpécserszolgálatok és a hajléktalanellátók működésével kapcsolatos információk megtalálhatók a www.diszpecserportal.hu oldalon, valamint a www.hajlektalan.info weblapon.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok