2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

EU informális sportminiszteri értekezlet, magyar képviselettel Antwerpenben

2010. október 21.
Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára részt vesz a Belgiumban, Antwerpenben tartott Európai Uniós informális sportminiszteri értekezleten.
A ma kezdődő, két napos informális sportminiszteri tanácskozás a közösségi szinten megvalósítható feladatokról és cselekvési irányokról szól. Az egyeztetésen a tagállami sportminiszterek, az Európai Bizottság és a Tanács Főtitkárság képviselői, valamint a meghívott megfigyelők vesznek részt.
 
A konzultáción Czene Attila a magyar delegáció vezetőjeként szólalt fel. Az államtitkár síkra szállt azért, hogy a sport új uniós területként kapjon kiemelt figyelmet és kerüljön be a 2014-gyel kezdődő közösségi költségvetési időszak előirányzatai közé. A sport a Lisszaboni Szerződés ratifikálása óta az Európai Unió Működéséről szóló Szerződés 165-ös cikkelyében, a “koordináló, kiegészítő és támogató tevékenységek” területéhez tartozik, az egészség, a kultúra és az ifjúság kérdéskörével együtt.
 
Számos tagállam, köztük Magyarország is azt szeretné, ha létrejönne a Sport Keretprogram, amely pályázati rendszerben nyújtana finanszírozási lehetőséget a sport területén működő szervezeteknek. Az Unióban azonban a keretprogramok elindítását minden esetben igen részletes, akár évekig tartó politikai és szakmai tervezés és egyeztetés előzi meg. A Sportprogram megvalósulását segítő előkészítő fázis akkor veheti kezdetét, ha az Európai Bizottság a jövőbeni cselekvési irányokat meghatározó Közleményét nyilvánosságra hozta. E dokumentumról a tagállamok kormányai közös állásfoglalást fogadnak majd el. Az ehhez kapcsolódó egyeztetések levezetése a soros magyar elnökség kiemelt feladata lesz.
 
A sportért felelős államtitkár röviden ismerteti a miniszterekkel a 2011. január 1-jén kezdődő elnökség további várható témáit is, amelyek pontosításáról folyamatosak az egyeztetések az uniós és hazai partnerekkel.
 
Sportért Felelős Államtitkárság

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok