2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Európa Kulturális Fővárosa: Pécs átvette a stafétabotot Linztől

2010. január 8.
Linz és Pécs közös fellépése azt is bizonyítja, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program és progresszív szellemi mozgalom lényege – az egymás kultúrájának megismerésén túl – az összefogás. Mindez pedig példamutató formája a nemzetek közti párbeszédnek – hangsúlyozta Balogh Gyula, az Oktatási és Kulturális Minisztérium koordinációs szakállamtitkára azon a Bécsben rendezett csütörtök esti ünnepségen, amelyen Pécs átvette a stafétabotot az ausztriai Linztől.
Fotó: Hungarofest
Fotó: Hungarofest
 
Mint Balogh Gyula rámutatott, ez a gesztus, találkozás további dimenziót ad annak a kölcsönös tiszteleten és párbeszéden alapuló kapcsolatnak, amely valójában már hosszabb ideje jellemzi országaink kulturális viszonyát. Ez a dimenzió a barátság még mélyebb rétegeit jelentheti.
A koordinációs szakállamtitkár köszönetet mondott Linznek, hogy baráti és kollegiális együttműködő partnerként fordult Pécs és Magyarország felé. Pécs és Magyarország viszonozza ezt a kitüntető figyelmet.
 
Méhes Márton, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója szerint szimbolikus értékű az, hogy Linz Bécsben adta át a stafétát Pécsnek. Egyrészt Bécs is egy kulturális főváros, noha a címmel nem rendelkezik, másrészt az osztrák főváros Linz és Pécs metszéspontjában található.
 
Az ünnepség végén az osztrák város nemcsak jelképesen, hanem ténylegesen is átadta a stafétabotot Pécsnek. Rendhagyó módon, hiszen Linz nevére utalva egy Magyarországot formázó linzertorta képviselte azt.
 
Fotó: Hungarofest
 
Az ünnepségen a magyar fél részéről Páva Zsolt Pécs polgármestere, Koncz Erika a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Művészeti Tanácsának tagja, Szalay Tamás, a Pécs 2010 rendezvények kulturális igazgatója, valamint Mazák Csaba nagykövet-helyettes volt elen, az osztrák fél részéről pedig Gerda Forster, az osztrák város kulturális fejlesztési osztályának vezetője.
 
Pécs a törökországi Isztambullal és a német Ruhr-vidékkel közösen tölti be 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az EKF-rendezvények hivatalos megnyitóját vasárnap tartják Pécsett. A Baranya megyei székhely és a környező települések 350 kulturális programmal és mintegy 100 civil és további 80-100 regionális társprogrammal várják az érdeklődőket egész évben.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok