2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár az idei "Év Könyvtára"

2010. november 29.
Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár az Értékelő Bizottság javaslata alapján – melynek tagjait a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, valamint a tárca könyvtári szakterülete delegálta – az „Év Könyvtára 2010” kitüntető címet az Országos Idegennyelvű Könyvtárnak adományozta.
A javaslattevők indoklása szerint az intézmény vezetése az elmúlt években az országos könyvtári stratégiához illeszkedő intézményfejlesztési terv mentén alakította át a könyvtár működését. Különös gondot fordítanak a minőségmenedzsmentre, így szakmai munkájukban fokozottan érvényesül a minőségelvű szemlélet, főként a használók számára nyújtott szolgáltatásokban. Kiemelten fontosnak tekintik, hogy szolgáltatásaikat a fogyatékkal élők is igénybe vehessék, ezért az épület nagy része már akadálymentesen használható. Nagy hangsúlyt fektetnek mind az intézményi, mind a személyes partnerkapcsolatokra, valamint az aktív és potenciális használók megszólítására.
 
Különleges összetételű gyűjteményükre és a könyvtári infrastruktúrára építve nagyon sok rendezvényt (hangversenyek, filmvetítések, irodalmi esetek, kiállítások, nyílt napok) kínálnak az érdeklődőknek. Ennek köszönhetően a könyvtár a főváros egyik vonzó kulturális színterévé vált.
 
Az „Év könyvtára” pályázatról:
A könyvtárügy ágazati irányításáért felelős minisztérium - együttműködve a Magyar Könyvtárosok Egyesületével valamint a Könyvtári és Informatikai Szövetséggel - 1996 óta hirdeti meg az „Év Könyvtára” című pályázatot. A pályázat célja, hogy a könyvtárakat megújulásra, korszerű, sokszínű, felhasználóbarát szolgáltatások nyújtására, s ezek minőségének javítására késztesse. A pályázó könyvtárak egy adatlapon maguk mutatják be tevékenységüket, és azokat a szolgáltatásokat, amelyek alapján úgy gondolják, érdemesek a címre. 2006 óta a könyvtárhasználókat is bevonta a tárca a pályázók értékelésébe. Ők a Könyvtári Intézet honlapján található kérdőív segítségével mondhattak véleményt és tehettek javaslatot az „Év Könyvtára” cím adományozására.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok