2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Évente egy milliárd forint jut a Márai Program megvalósítására

2010. február 22.
A 2010-ben induló Márai Program célja a magyar olvasáskultúra fejlesztése, a nemzeti kultúrkincs megőrzése és széles körű hozzáférhetővé tétele a hazai és a határon túli könyvtárakba történő célzott eljuttatása révén - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Márai Programról szóló sajtótájékoztatón.
A tárcavezető úgy fogalmazott, "közös cél az elkövetkezendő hetekben egy olyan hosszú távú program elindítása, amely a magyar közgyűjteményi intézmények érdekét szolgálja".
 
Mint mondta, a Márai Program több éves előkészítés és több hónapnyi közvetlen tárgyalás eredménye. Megvalósítását az tette lehetővé, hogy 2010. január 1-től a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozása megváltozott: forrását az ötöslottó játékadójának 90 százaléka képezi.
 
Hiller István kiemelte, hogy a Márai Program végrehajtására évi 1 milliárd forintot biztosít az NKA.
 
Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap igazgatója szerint a Márai Program révén széleskörű összefogás valósul meg, hiszen az írótól az olvasóig a könyvszakma teljes spektrumát felöleli.
 
Kiemelte, hogy a Márai Program flexibilis lesz, hiszen reflektálhat mind a piaci igényekre, mind a könyvtárba járók igényeire.
 
Zentai Péter László, Hiller István és Harsányi László (fotó: Gordon Eszter)
Zentai Péter László, Hiller István és Harsányi László (fotó: Gordon Eszter)
Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója történelmi jelentőségű lépésnek nevezte a Márai Program elindítását. "Ilyen mértékű kulturális program a közgyűjteményi intézményrendszerben a rendszerváltás óta nem indult" - fűzte hozzá.
 
A Márai Programról
A Márai Programot 2010. február 15-én fogadták el az NKA Bizottsági ülésén. A Program célja magyar olvasáskultúra fejlesztése, a nemzeti kultúrkincs megőrzése és széles körű hozzáférhetővé tétele a hazai és a határon túli könyvtárakba történő célzott eljuttatása révén.A Márai Program támogatni kívánja a hazai szerzőket, a kiadókat és a könyvtárakat.
 
Prioritások
A Márai Program a klasszikus és kortárs szépirodalom, a gyermek- és ifjúsági művek, a tudományos és szakkönyvek, valamint az ismeretterjesztő kiadványok és kézikönyvek ágazataira terjedjen ki, különös tekintettel az NKA által már támogatott könyvekre. A pályázati listán a szépirodalmi, gyermek- és ifjúsági könyvek 40%-kal, a többi ágazat könyvei 60%-kal szerepelhetnek. (A százalékos érték a megjelent címekre vonatkozik.)
A Márai Program keretén belül a papíralapú könyvek mellett hangos könyvekkel is lehessen pályázni, ezek aránya azonban nem haladhatja meg a listán szereplő művek 5%-át.
A Márai Program kedvezményezettjei elsősorban és döntő módon a magyar szerzők művei, az ajánlati listát véglegesítő testületnek prioritást kell biztosítania a magyar műveknek, legalább 65-35% arányban.
 
Döntési jogkör, a Márai lista
A Márai Program meghirdetéséért felelős kollégiumok az NKA Könyvtári Szakmai Kollégiuma, valamint az újonnan létrehozandó Márai Testület. (Ez utóbbi ideiglenes kollégiumi státusszal jön létre.) Az 1000 címből álló kínálati lista összeállítása és évközi karbantartása, kiegészítése a Márai Testület feladata. A tervek szerint a listára csak magyarországi bejegyzésű, valamint határon túli magyar kiadók nevezhetik kiadványaikat. A Márai Testület 10 fős létszámmal jön létre, amelyből 2-2-2 főt az NKA témában érintett három szakmai kollégiuma (Könyvtári, Szépirodalmi, Ismeretterjesztő és Környezetkultúra), 2 főt a MKKE, további 1-1 főt pedig a két legnagyobb írószervezet delegál. A Márai Testület vezetője a Könyvtári Szakmai Kollégium vezetője.
 
Az "első" listára a kiadók csak megjelent könyveiket nevezhetik, olyanokat, amelyek a megelőző három esztendőben jelentek meg, azaz az első kiíráskor a 2007. január 1-je és 2009. december 31-e között kiadottakat. A következő esztendőben a megelőző három év könyvtermésével, illetve az előző lista óta megjelent, vagy rövidesen megjelentetni kívánt "friss" könyvekkel lehet pályázni. A listára csak olyan könyvek kerülhetnek fel, amelyek esetében a kiadói ajánlat versenyképes, de legfeljebb a kiskereskedelmi ár 60%-a. Így a 2010. évi 900 millió forintos támogatásból akár, mintegy másfél milliárd forint értékben juthatnak könyvekhez a könyvtárak.
 
Kedvezményezett könyvtárak köre
A kedvezményezett könyvtárak körének meghatározására az NKA Könyvtári Szakmai Kollégiuma jogosult. A kedvezményezett kör a szakkollégium döntésétől függően évenként változhat. Az egyes könyvtárakhoz, nagy valószínűséggel inkább egyes könyvtártípusokhoz rendelt könyvbeszerzési keretet a könyvtári kollégium állapítja meg.Az NKA - pályázati keretek között - évi 1 milliárd forintot biztosít a program végrehajtására, tehát a könyvek kedvezményes áron, maximum a fogyasztói ár 60 százalékán történő megvásárlására, a kísérő rendezvényekre és a lebonyolítás felmerülő költségeinek fedezetére.
 
Az önkormányzatok, a fenntartók mostani költségvetési megszorításai miatt különösen fontos, hogy a Márai Program biztosította állami forrás valóban plusz állománygyarapítási keretet jelentsen a könyvtárak számára. Annak érdekében, hogy az állami, önkormányzati, intézményi vagy egyházi könyvtárak a Márai Programban elnyert támogatással ne válthassák ki korábbi léptékű könyvbeszerzési kvótájukat, a pályázat mellé csatolni kell a könyvtárfenntartó kötelezettségvállalását, miszerint a Márai Program keretében elnyert támogatás után is biztosítja a korábbi állománygyarapítási keretet.
 
A kedvezményezeti kör a nyilvános könyvtári jegyzékben szereplő könyvtárakra terjed ki, ezen belül is:
  • Megyei könyvtárak és Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár: 20
  • Városi könyvtárak: 330
  • 3000 főnél nagyobb községi könyvtárak: 177
  • Állami felsőoktatási könyvtárak: 11
  • Országos szakkönyvtárak: 7
  • Nyilvános egyházi könyvtárak: 19
  • Határon túli könyvtárak (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Vajdaság, Horvátország, Szlovénia, Ausztria): 15
Összesen 579 könyvtár
 
A Márai Programnak egységes arculattal (és arculati elemekkel) kell rendelkeznie. A program keretében megvásárolt könyvek mindegyikébe a könyvtárak kötelesek beilleszteni egy olyan öntapadó matricát, vagy bélyegzővel felvitt ábrát, amely tájékoztatja az olvasókat arról, hogy az NKA támogatásával a Márai Program keretében szerezték be a dokumentumot.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok