2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Réthelyi Miklós miniszter nyitotta meg a Fehér Bot Hetek rendezvénysorozatot

2010. október 17.
A Vakok Állami Intézetének meghívására dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitotta meg a Hermina úti intézményben a Fehér Bot Hetek rendezvénysorozatot október 15-én, a Fehér Bot Világnapján.
A miniszter elmondta: „Tavaly a szocialista kormányzat a nagy fogyatékos ügyi szervezetek állami támogatásának jó részét elvonta. A Nemzeti Együttműködés Kormánya az elvett összegeket visszaadta, bebizonyítva, hogy nem csak szavakban híve az esélyegyenlőségnek. Egyre több fogyatékos embertársunk kap jelentős közéleti feladatot, de az Országgyűlés és az Európai Parlament képviselői között is találkozhatunk fogyatékkal élő emberekkel. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium fogyatékosságügyi főosztályát is vak ember vezeti és a szolidaritás eszméjének nagyköveteként is egy látássérült fiatalember járja az országot.”
 
A rendezvényen felszólalt Szabóné Berta Irén igazgató, ismertetve az állami intézet küldetését és működését. Elmondta, a látássérültek gondozásával és rehabilitációjával foglalkozó létesítményben magasan kvalifikált szakemberek dolgoznak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet az elavult épülethálózatra, amely apránként újul meg: a megnyitó után adták át az intézmény két legújabb beruházását, a Hermina úti vizesblokkot illetve a Hungária körúti látogató és foglalkoztató szobát. Az igazgatónő elmondta, évente 4-6000 ember vakul meg, s összesen – a hivatalos adatok szerint – 70000 látássérült él az országban.
 
A szintén a világnapra időzített Ismert arcok, híres maszkok című tapintható és beszélő kiállítást dr. Schmittné Makray Katalin nyitotta meg személyes hangú beszédével.
 
A Fehér Bot Hetek 2010 rendezvénysorozat október 11-től 21-ig tart. A program itt elérhető.
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok