2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felkészülés a 2010/2011-es influenza szezonra

2010. szeptember 21.
Képesnek kell lennünk arra, hogy járvány idején megtegyük a szükséges intézkedéseket – jelentette ki dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a 2010/2011-es influenza szezon nyitó sajtótájékoztatóján az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban. Az idei évi járványt az előző évek tapasztalatai alapján prognosztizálják a szakemberek, nem riogatni akarnak, hanem az éber készültség állapotában kellő tájékoztatással és felkészültséggel fogadni azt.
Dr. Szócska Miklós hozzátette: a politika ezennel kivonul a járvány kommunikációjából és kezeléséből, mert az szakmai kérdés. A nemzetközi szervezetek és a fejlettebb országok ajánlásait figyelembe véve azoknak kell szervezni ezt, akik megfelelő tapasztalattal rendelkeznek, akik ezt jól csinálják. Magyarországon a járvány kezelésének felelőse a tisztiorvosi hálózat – szögezte le az államtitkár.
 
Felkészülés a 2010/2011-es influenza szezonra
Az influenza vírusfertőzéses betegség, ellene az általános higiénés szabályok betartása mellett is a legjobb védekezés a védőoltás – hívta fel a figyelmet dr. Paller Judit országos tiszti főorvos. Az idei szezonban háromféle oltóanyag áll térítésmentesen az oltási célcsoportok rendelkezésére. A háromkomponensű szezonális influenza elleni Fluval AB, a szintén háromkomponensű Vaxigrip junior a gyermekeknek, és a 2009-es egykomponensű Fluval P pandémiás oltóanyag. Az ország járványügyi biztonságát növeli, hogy a szezonális trivalens influenza oltóanyagok mellett rendelkezésre áll még felhasználható monovalens oltóanyag is, a Fluval P oltóanyagok lejárati idejének meghosszabbítása révén.
 
Az előző évekhez hasonlóan 2010-ben is kereskedelmi forgalomba kerülnek majd a különböző – influenza elleni háromkomponensű – hazai és külföldi oltóanyagok, amelyek tartalmazzák a 2009-es pandémiás vírustörzset is. Ezek az oltóanyagok vényre kaphatók a gyógyszertárakban 1000-2000 Ft közötti ajánlott fogyasztói áron.
 
A háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás – amely védelmet nyújt a pandémiás influenza A(H1N1)v, továbbá két másik szezonális influenza vírustörzs ellen – várhatóan novembertől lesz elérhető a háziorvosoknál. Az egykomponensű, 2009-es pandémiás influenza elleni oltóanyag jelenleg is rendelkezésre áll, folyamatosan elérhető az ország minden területén.
 
Az influenza figyelőszolgálat a 40. héten kezdi meg működését.
 
További információk: www.antsz.hu/Influenza 2010/2011
 
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok