2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István átadta a Kultúra Magyar Városa címeket

2010. április 13.
A Kultúra Magyar Városa cím öt év alatt olyan tradícióvá vált, amely elismeri az elődök tevékenységét, ugyanakkor felhívás az utódoknak a folytatásra - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az átadó ünnepségen. A címet idén Eger, Győr, Vác és Ráckeve nyerte el.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
A tárcavezető úgy fogalmazott, "Közép-Európában, Magyarországon a lokálpatriotizmusnak mindig nagy ereje volt: energiát, illatot, közelséget, emlékeket, alakító erőt jelentett". A szakminiszter szerint akkor tudunk jó hazafiak, patrióták lenni, ha büszkén vállaljuk a lokálpatriotizmust.
 
2010 és 2011 sajátos és nagyszerű lehetőség a magyar kultúra számára, a magyar kultúra bemutatására és az egyetemes kultúra befogadására, hiszen idén Pécs Európa Kulturális Fővárosa, 2011-ben pedig Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke.
 
Hiller István a díjazottaknak köszönetet mondott, és kiemelte, hogy a Kultúra Magyar Városa cím az ország elismerése és bíztatása.
 
A Kultúra Magyar Városa címet idén a "Megyei jogú városok" kategóriájában Eger és Győr, a "Tízezer lakosúnál nagyobb városok" kategóriájában Vác, míg a "Tízezer lakosúnál kisebb városok" kategóriájában Ráckeve nyerte el.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Díszoklevelet kapott Szolnok a belváros kulturális célú fejlesztése terén elért eredmények és továbbfejlesztési tervek elismeréseként, Nyíregyháza a város kulturális célú fejlesztése terén kifejtett erőfeszítések elismeréseként. Díszoklevéllel jutalmazták Ajkát az egykori iparváros új, kulturális irányú fejlesztési elképzeléseiért, valamint Kazincbarcikát és Szentest a "Szobrok városa" program terén elért eredményekért.
 
A Kultúra Magyar Városa címről
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium - együttműködésben a Külügyminisztériummal, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériummal, a Magyar Turizmus Zrt-vel, a Megyei Jogú Városok Szövetségével, valamint a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségével - 2005 óta hirdeti meg pályázatát A Kultúra Magyar Városa cím elnyerésére.
 
Az oktatási és kulturális miniszter által adományozott A Kultúra Magyar Városa cím olyan városi helyi önkormányzat elismerése, mely kiemelkedően fejleszti, illetve támogatja kulturális, művészeti életét, és annak értékeit példaértékűen mutatja be.
 
A Kultúra Magyar Városa cím adományozásának célja a kultúra gazdasági, társadalmi, és térségi összefogást erősítő jelentőségének elismertetése, továbbá a kultúra helyi és térségi közösségfejlesztő szerepének elmélyítése mind a városok döntéshozói, mind pedig az állampolgárok szemléletében.
 
A Kultúra Magyar Városa címre évente lehet pályázni, lakosságszám szerint három kategóriában: megyei jogú városok, 10 ezer lakosúnál nagyobb, illetve 10 ezer lakosúnál kisebb városok nevében. A címet elnyert város önkormányzata a cím ismételt elnyerésére legkorábban a cím adományozását követő 5. évtől pályázhat.
 
A bíráló bizottság elsősorban a városok eddig elért kulturális szintjét értékeli. Fontos szempontot jelentenek a kulturális aktivitás, a városfejlesztési tervek kulturális elemei, a kulturális beruházások, a kortárs művészet és kreatív ipar szerepe és teljesítményei, a város külső-belső kapcsolatai, a kulturális turisztikai helyzetkép (pl. fesztiválok, kulturális turisztikai programok), a turisztikai infrastruktúra állapota, a fenntartható fejlesztések és az esélyegyenlőség.
 
A cím elsősorban eszmei értékű, s a városok elmúlt két-három évben nyújtott kulturális teljesítményének, valamint fenntartható fejlesztéseket elősegítő kulturális programjainak értékelésére és elismerésére szolgál.
 
Korábbi díjazottak
2005-ben Kecskemét, Keszthely és Vasvár, 2006-ban Sárospatak és Székesfehérvár nyerte el a címet. A Kultúra Magyar Városa 2008-díjat Gyula, Miskolc és Tokaj kapta, 2009-ben Balatonfüred és Szombathely részesült az elismerésben.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok