2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet a "jövő háza" lesz

2010. február 19.
A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet nem csak a magyar-román kapcsolatokra lesz hatással, hanem a „jövő háza” lesz – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az új épületbe költözött Bukaresti Magyar Kulturális Intézet átadó ünnepségén. A tárcavezető péntek este nyitja meg az intézetben a Mediawave Bukarest című kiállítást.
Hiller István szerint a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet a magyarok és a románok közös érdekét szolgája, s - mint fogalmazott - "egy új kulturális találkozóhely lesz".
 
Reményét fejezte ki, hogy a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet és a Budapesti Román Kulturális Intézet közötti együttműködés tovább folytatódik.
 
Hiller István köszönetet mondott Kelemen Hunor román kulturális miniszternek és a román kormánynak.
 
A bukaresti magyar intézet új épülete (Fotó: Csegedi Magdolna)
A bukaresti magyar intézet új épülete (Fotó: Csegedi Magdolna)
A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet
A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet elhelyezésére szolgáló Batistei utcai ingatlan 2009 márciusáig állt a román Állami Vagyonkezelő vagyonkezelésében. Ekkor a román restitúciós rendelkezések alapján jogerős ítélettel, az ingatlan korábbi tulajdonosai szerezték meg a tulajdonjogot. Az új tulajdonjogi helyzetben a román fél nem tudta tovább teljesíteni nemzetközi szerződésben vállalt viszonossági kötelezettségét a két ország kulturális intézeteinek ingatlanjai vonatkozásában, ezért a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet ingatlanbérlete, így annak működése és jövője teljes mértékben bizonytalanná vált.
A diplomáciai szintű tárgyalások hatására a román fél 2009 augusztusában egy kulturális intézeti célokra alkalmas, impozáns villaépületet ajánlott fel az Orlando utcában. A felajánlás - a szűkös bukaresti ingatlanpiaci lehetőségek mellett - politikai értékű, kivételes gesztusként értékelhető.
Az Orlando utca Bukarest központjában, az első kerületben, a Kormány épülete és a minisztériumok, valamint a diplomata negyed közelében található. Kulturális intézmények közül az ICR Román Kulturális Intézet, a Román Paraszt Múzeum (a magyar Néprajzi Múzeum megfelelője) és a George Enescu Múzeum (Cantacuzino Palace) van a közvetlen közelségében.
Az ingatlan nemcsak, hogy alkalmas kulturális intézet céljaira, de az előző, Batistei utcai ingatlan adottságait sok esetben meg is haladja (korszerű elektromos és kiépített számítástechnikai hálózat, biztonsági rendszer, korszerű hűtés-fűtés-hálózat, amely szakaszolt működtetést biztosít). Az új ingatlan udvara - amellyel a Batistei utcai épület nem rendelkezett - szabadtéri rendezvények tartására is kiválóan alkalmas.
A bérleti szerződést a román fél átadta, a szerződést - az Oktatási és Kulturális Minisztériummal történt egyeztetés után - a bukaresti Magyar Kulturális Intézet aláírta.
 
Fotó: Csegedi Magdolna
 
Mediawave Bukarestben
A győri MEDIAWAVE fesztivál egy fénykép- és film szelekcióval mutatkozik be a román fővárosban. A kiállítás kurátora Radu Igazság rendező. A tárlat megnyitóján Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Kelemen Hunor Románia kulturális minisztere és Bretter E. Zoltán, a bukaresti Magyar Kulturális intézet igazgatója mond beszédet. Az ünnepségen részt vesz Hartyándi Jenő, a MEDIAWAVE fesztivál igazgatója, Zalka Imre, a régi fotográfiai technikák mestere, Mirela Vlad és Patrick Morăraş fényképészek, valamint meghívottjaik, akik a kiállításban látható fotók és filmek egy részét készítették.
 
Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Bretter E. Zoltán, a Bukaresti Magyar Intézet igazgatója és Kelemen Hunor román kulturális miniszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Bretter E. Zoltán, a Bukaresti Magyar Intézet igazgatója és Kelemen Hunor román kulturális miniszter
Radu Igazság vizuális művész, filmrendező, animátor, fényképész, tanár
A kolozsvári képzőművészeti egyetemen végzett, majd az ún. "80-as generáció" kiemelkedő figurájává vált új animációs grafikai technikákat alkalmazva. Az első filmjét közösen készítette Zeno Bogdănescu-val és Olimpiu Bandalac-kal Caligrafie (Szépírás) címen 1982-ben. 1985-ben nemzetközi hírnévre tett szert a japán hiroshimai nemzetközi fesztiválon elnyert második díjnak köszönhetően, amit a Fotografii de familie (1983) (Családi fényképek) című filmért kapott. Következő filmjét Tocirea (1985) (A kopás), amely egy gyönyörű képekre való átültetése Nichita Stănescu költő azonos című versének, betiltották és a közönség csak négy év múlva láthatta 1990-ben.
Radu Igazsag Zeno Bogdănescu-val elkészített egy zenei oktatási célú sorozatot Universul muzicii (A zene univerzuma) címmel, melyet gyönyörű grafikai kivitelezés jellemez. A 90-es években kevesebb filmet rendezett, de ezek közül említést érdemel a Boborul, amely egy Caragiale írásán alapszik és vegyes technikával készült, valamint elkészített egy, a román animáció történetéről szóló filmet.
1995-től animációs technikákat tanít a bukaresti film- és színházművészeti egyetemen, a képzőművészeti egyetemen és a Multimédia egyetemen.
Számos nemzetközi díjat kapott video-, dokumentum-, kísérleti- valamint animációs filmjeiért.
Rendszeresen választják zsűritagnak különböző nemzeti és nemzetközi filmfesztiválokon.
Saját és közös kiállításai voltak Romániában, Lengyelországban, Magyarországon, Spanyolországban, Franciaországban, Kanadában, Németországban, Portugáliában, Brazíliában és Szlovéniában.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok