2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter köszöntője az érettségiző diákokhoz

2010. április 30.

Kedves Érettségiző Diákok!
 

Az Önök életében most izgalmakkal teli időszak következik, talán az első igazi, komoly erőpróba, ahol bizonyíthatják rátermettségüket. Életük során számos további megmérettetésben lesz még részük. De mindig az első a legizgalmasabb, és nem mindegy, hogyan felelnek meg ennek az első komoly kihívásnak.


Az iskolai évek során a tanulmányok terén és a közösségi életben megszerzett tapasztalatok és tudás révén Önök eljutottak a felnőttkor küszöbéig. Mostantól már Önökön múlik, hogyan élnek lehetőségeikkel, hogyan teremtik meg saját maguk és környezetük számára az áhított körülményeket, hogyan válnak a nehézségeket elviselő, a kihívásoknak megfelelő emberekké, akik tudják, mit akarnak elérni, és képesek kitartóan, tudatosan és hatékonyan cselekedni is érte.

 

Most valami lezárul, és valami új kezdődik az Önök életében. Ami lezárul, mindig kicsit fájdalmas, ami kezdődik, mindig nagyon izgalmas.

 

A következő hetekben, hónapokban mintegy 140 ezren érettségiznek 1 166 vizsgahelyszínen, s a mintegy 140 ezer diákból 93 ezer diák a végzős középiskolás.

Az emelt szintű vizsgák száma a tavalyi évhez képest idén 10%-kal nőtt.

 

Az Önök közül továbbtanulóknak most annyival könnyebb a helyzetük ebben az igen megerőltető időszakban, mint sok korábbi generációnak, hogy a mostani rendszerben az érettségi vizsga eredményei alapján számolják ki a felvételi pontokat, ezért csak egyszer kell vizsgázniuk. De így sem lesz könnyű dolguk.


Úgy vélem, hogy a magyar kormány oktatási minisztereként, lehetőségeim szerint mindent megtettem azért, hogy mindannyiuknak a minőségre koncentráló, európai színvonalú, tehetség-központú képzésben legyen része, hogy esélyt kaphassanak a nehezebb helyzetben lévő tehetségek is, és hogy versenyképes diplomát szerezhessenek. Ez volt a feladatom, a többi az Önöké.


Kedves Érettségizők! Önök már egy olyan nemzedék tagjai, akik tisztában vannak a képességeikkel és élni is tudnak vele; nyelveket beszélnek, magabiztosan kezelik a 21. század technikai eszközeit. Ezekkel a képességekkel összehasonlíthatatlanul több a lehetőségük, mint nekünk, a szülők generációjának volt. És ez így természetes. Önök már nem csak egymással, hanem az egész világ fiataljaival versenyeznek egy kíméletlen, globális munkaerőpiacon.


Ha továbbtanulnak, ha munkába állnak, mindenképpen bizonyítaniuk kell rátermettségüket, tudásukat és kitartásukat. Mindezt az Önök előtt álló pár hétben már alkalmuk nyílik megtenni.


Sikeres érettségit, képességeik kiteljesítését, sok örömet és sikert kívánok mindannyiuknak!
 
 
Dr. Hiller István

oktatási és kulturális miniszter

 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok