2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István az összefogás erejét hangsúlyozta a makádi 50 férőhelyes óvoda átadó ünnepségén

2010. február 13.
Magyarországon olyan gondolkodásra van szükség, amelynek következtében egy közösség hajlandó kezdeményezni, rizikót vállalni – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében megújult Hóvirág óvoda átadó ünnepségén pénteken Makádon.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
„Azért jöttem, hogy összefogásról beszéljek, hogy az összefogást dicsérjem” – mondta a tárcavezető, s hozzáfűzte, a Hóvirág óvoda felújítása nem sikerült volna a makádi közösség, a helyi és a területi vezetés együttműködése nélkül.
 
Úgy fogalmazott, „a felújításhoz több kell, mint kő és festék, tégla vagy malter”.
 
Hiller István kiemelte, hogy a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében 2010 első felében országosan 63 intézmény újul meg 16,3 milliárd forint értékben. Példaként említette egyebek mellett Csaholcot, Balmazújvárost, valamint Derecskét.
 
A Nemzeti Iskolafelújítási Program összesen 103,6 milliárd forintot fordít 365 intézmény felújítására.
 
Rendkívül szigorú szempontok érvényesültek a pályázatok elbírálásakor. Figyelembe vették, lesz-e elegendő diák az elkövetkezendő öt évben, érvényesül-e az esélyegyenlőség. S kritérium volt az is, hogy a leghátrányosabb térségektől ne szívják el a fejlettebbek a forrásokat. Ennek érdekében a hátrányos helyzetű pályázóknak csökkentett önrészt írtak elő. A nyertes intézmények közül csaknem 100 hátrányos helyzetű kistérségi társulásban működik.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Az 50 férőhelyes makádi Hóvirág óvodáról
 
KMOP-4.6.1/B-2-2008-0122
Kedvezményezett: Makád Község Önkormányzata
Megítélt támogatás összesen: 145.169.642 Ft; beruházás összértéke: 161.299.603 Ft
Támogatás aránya: 90%
 
A projekt tartalma
 
A projekt keretében az iskola közvetlen közelében egy 50 fős új óvodaépületet építettek, az elavult, életveszélyes parasztház-jellegű óvoda helyett.
 
A projekt építési és eszközfelszerelési tervének elkészítését a célcsoport igényeinek felmérése előzte meg. Az intézmény a Családsegítő Központ munkatársainak közreműködésével felmérte a szülők, a lakosság, és a gyerekek véleményét, igényeit.
 
Az új óvoda teljes akadálymentesítéssel, korszerű, energiatakarékos gépészeti berendezésekkel készült el. Cél: a 21. századi nevelési módszerek, a fogyatékos gyerekek és lakosság számára elérhető intézmény feltételeinek megteremtése.
 
A projekt tartalma alátámasztja az óvoda pedagógiai programjában meghatározott célok megvalósítását.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A projekt elemei
 
I. Új, korszerű, teljesen akadálymentesített óvodaépület felépítése, melynek keretében az alábbiak valósultak meg:
  • 2 db csoportszoba
  • 1db jól felszerelt tornaszoba
  • 1 db fejlesztőszoba, logopédiai fejlesztő részére
  • külön szoba az óvónőknek és a dadusoknak
  • elkülönített orvosi szoba
  • melegítő konyha
  • öltözők
  • korszerű, akadálymentesített mosdók
  • az emeleten a vezető óvónő irodája és a gazdasági iroda
II. Az óvoda udvarának kialakítása
 
A járdáról az udvarig teljes akadálymentesítés, pl. járófelületek csúszásmentesítése, vakvezető csík beépítése, így az épület könnyen elérhetővé válik. Az épülethez tartozó udvarra képességfejlesztő mászókák és játszó-eszközök kerültek, illetve az udvart teljes füvesítéssel, ill. parkosítással (fa, bokorültetéssel) teszik szebbé.
 
III. Eszközbeszerzés:
 
Az eszközbeszerzésnél az óvoda kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy a nevelési programjában, a 21. századi iskola zászlóshajó programban megfogalmazott célokat a legnagyobb mértékben alátámassza, azaz:
  • a beszerzendő eszközök szolgálják az SNI gyerekek felzárkóztatását, az esélyegyenlőségük növelését, elősegítsék a kulcskompetenciák fejlesztését, mozgásfejlesztést, képességek felszínre hozását, kibontakoztatását
  • a beszerzendő eszközök variálhatóságuk, mobilizálhatóságuk által kielégítsék a csoportfoglalkozások szükségleteit
A projekt céljai
  • Az új, korszerű óvoda megépítésével, teljes körű akadálymentesítésével hozzájárulni az esélyegyenlőség növeléséhez. A projekt felépítésével az intézmény nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a képességfejlesztő, a tudás megszerzéséhez szükséges eszközökhöz minden gyermek és felnőtt egyenlő eséllyel hozzáférjen.
  • A projekttel olyan infrastruktúra létrehozása a cél, mellyel megvalósulhat az óvoda nevelési programjában szereplő, a 21. századi tudáshalmaz megszerzését támogató, készségek, kulcskompetenciák fejlesztése, a közeli iskolával együttműködve az óvodások felkészítése az iskolai oktatásra, ezzel is növelve a gyerekek versenyképességét.
  • A környezettudatos és egészséges életmód terjesztése minél szélesebb körben, a gyerekek mellett a szülők szemléletmódjában is.
  • A projekt megvalósításával a község csatlakozhat az ÚMFT Program célkitűzéséhez is, azaz az egész életen át tartó tanuláshoz való hozzáállás javításában, a kulcskompetencia fejlesztéséhez, SNI gyerekek integrációjához.
  • A pedagógusok továbbképzésével hozzájárulni az óvodában megvalósuló team-munka fejlesztéséhez, az SNI gyerekek és hátrányos helyzetű gyerekek tekintetében a differenciálpedagógia elsajátítására TÁMOP keretében.
A fejlesztés várható eredményei
  • A projekttel javulnak az óvodapedagógusok munkakörülményei, a képességfejlesztő eszközök számának a gyerekek számához viszonyított növekedésével a nevelés hatékonysága nő. Ez elsősorban a kulcskompetenciák kialakításában játszik nagy szerepet.
  • Az udvarra beszerzett mozgáskészséget fejlesztő, természetes alapanyagokból pl. fából készült játékokkal, a gyerekek több képességüket próbálhatják ki, javul a szabadban játszás feltételrendszere is.
  • Fontos továbbá, hogy minél korábban elkezdődjön a gyermekek nyelvi készségeinek fejlesztése, a kézügyesség, kreativitás, művészi adottságok fejlesztése, az értelmi képességek fejlesztése. Ehhez illeszkedik az óvoda eszközbeszerzési terve is, pl. grafikai játékok, logopédiai doboz, szerepjátékok, bábok beszerzésével.
  • Az épület teljes akadálymentesítése által megvalósul a 21. századi tudás megszerzéséhez egyenlő eséllyel való hozzáférés lehetőségének biztosítása, az óvoda bútorzatának kialakításakor pedig fontos szempont volt a gyerekek testi adottságaihoz való illeszkedés, különböző méretű székek, illetve asztalok beszerzésével.
  • Az óvoda törekszik a környezettudatos és egészségmegőrző nevelési célok megvalósítására is, melynek keretében előadásokkal fogja támogatni a szülőket és a gyerekeket egyaránt.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok