2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: a Szegedi Tudományegyetem az ország oktatásának színvonalát emeli

2010. január 14.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a Szegedi Tudományegyetem által megvalósított fejlesztések – így a most aláírt, a regionális határokon átívelő Infrastruktúrafejlesztés a szegedi egészségpólusban című pályázat – az ország egészét, egészségügyét, felsőoktatását szolgálja. A tárcavezető ezt az új integrált magkórház megépítéséről szóló 12 milliárd forintos támogatási szerződés aláírási ünnepségén mondta csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemen.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
Hiller István beszédében a város és az egyetem összefogását méltatta. Mint mondta, az elmúlt fél évtizedben a Szegedi Tudományegyetem több mint 10 milliárd forint európai uniós támogatást kapott.
 
Az oktatási és kulturális miniszter fontosnak tartja, hogy a minőség megfelelő támogatást kapjon.
 
Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint a magkórház olyan egyedülálló fejlesztés lesz, amely a városnak munkalehetőséget, az egyetemnek kiszámíthatóbb gazdálkodást, az egészségügyi dolgozóknak jobb körülményeket teremt, továbbá csökkenti az egészségügyben tapasztalható egyenlőtlenségeket.
 
Szabó Gábor rektor szerint a szerződés aláírásával az egészségügy egyedülálló és példaértékű projektje veszi kezdetét, ami nagyban hozzájárul a Dél-alföldi Régió betegellátásának fejlesztéséhez. Az építési munkálatok előreláthatólag 2010 tavaszán kezdődhetnek, és várhatóan 2012 őszén az új klinikai tömb már fogadni is tudja a betegeket – fűzte hozzá.
 
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében elnyert 12 milliárd forintos támogatási szerződést Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda igazgatója, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora és Tráser Ferenc, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója írta alá.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A szegedi Klinikai Központ déli részlegét érintő, 1,2 milliárd forintos önerővel induló projekt közvetlen célja egy progresszív, betegközpontú szolgáltatásokat biztosító magkórház kialakítása, amely a jelenleginél is magasabb színvonalon garantálja majd a szakszerű ellátást.
 
Az új, komplex klinikai tömb megépülésével 650 férőhelyesre bővül a jelenlegi 385 ágyas betegközpont, olyan szakterületeknek adva otthont, mint az általános és invazív kardiológia, a haematológia, a belgyógyászati angiológia, a stroke ellátás, az általános- és szívsebészet, az érsebészet, a tüdő- és mellkassebészet, valamint a szerv-transzplantációs sebészet. A számtalan korszerűsítésen túl, a jelenlegiek bővítéseként és felújítása mellett, nyolc vadonatúj műtő, 36 ágyas intenzív osztály és központi sterilizálót is kialakítanak.
 
A Szegedi Tudományegyetemet, mint az ország egyik legnépszerűbb felsőoktatási intézményét évek óta a világ legjobb 500 egyeteme között tartják számon. Az egyetemen mintegy 30 ezer egyetemi és főiskolai hallgató, 68 egyetemi szak, 66 főiskolai szak, 27 szakirányú továbbképzés, illetve kiegészítő képzés közül választhat, valamint 18 doktori iskola működik. A Szegedi Tudományegyetemen 2219 oktató közül 18 akadémikus, 117 akadémiai doktor, 946 pedig PhD fokozattal rendelkezik.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok