2020. szeptember 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István üvegmozaik falképet adott át

2010. január 21.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere átadták Hartung Sándor festőművész Mélység és magasság című üvegmozaik falképét szerdán a Pesterzsébeti Uszodában.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
Hartung Sándor tudatosan választotta a kör alakú kompozíciót, hiszen ez a végtelenség szimbóluma, a kiismerhetetlenség, a bizonytalanság érzetét keltő forma. Nincs eleje és nincs vége. Állandó inspirációja az ember fantáziájának.
 
A képen sellők repülnek-kavarognak, örvénylő spirális mozgásban. Bár a kompozíció tematikusan kapcsolódik az uszodához, de ahogy minden kép festett költemény, az alakok képi metaforaként jelennek meg. A vízi tündérek démonok és angyalok egyszerre, az embernek olyan megnyilvánulási formái, melyek ábrázolása a dolgok lényegének kifejezésére irányul. A spirális mozgás dinamikájából fakadó, szimbolikus utalásokat hordozó kompozíció a struktúrák és formák síkba rendezésével ritmikus és kiegyensúlyozott összefüggéseket teremt, teret és mozgást sugall.
 
Az alkotóművész az emberi test és szellem mozgásainak változatosságát a mozaiküveg színárnyalataival, a rakásmód geometriai és egyben szabad formarendszerével, a szimbolikus tartalmakkal, és a motívumok változó ritmusú egyensúlyával fejezte ki. A kép hátterének végtelen dinamikát kölcsönöz a mozaik foltok rezgő formái és a gyöngyház-fehér színű szemek különleges, csigavonalú rakásmódja. A ritmusok széthúzásával, energikus kompozícióval, vibráló színekkel, mozdulatok, kivágások játékával adva a térnek és időnek új értelmezést.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A színvilág és témaválasztás sajátosan megfelelt a tradicionális mozaikos technikának. A mű a hagyományos kézműves-művészi módon előállított, kézzel szabott és pattintott művészi mozaiküvegből, „smaltiból” készül, melynek csillogó, színes felülete a csarnok tetőablakán és a nyugati üvegfalon keresztül beáramló természetes fényben, és az erős esti mesterséges megvilágításban egyaránt érvényesül.
 
Hartung Sándor
1962-ben született Budapesten
1980-ban a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett
1986-ban a Képzőművészeti Főiskola festő szakán diplomázott
1986-ban tagja a Művészeti Alapnak és a Fiatal Művészek Stúdiójának
1987-től több könyvet illusztrált és számos antológiában jelentek meg munkái
1986 és 2006 között kiállításokon több szakmai díjat nyert
2001-től a Magyar Festők Társságának tagja
2000-ben Tiszta szívvel néven alapítványt hozott létre beteg gyerekek megsegítésére
2000 és 2001 között az Új Átlók művészeti társaság elnöke
2003-ban Igézet címmel kisjátékfilmet készített
2004-ben Szín-játék címmel a Duna Televízió Talentum sorozatában portréfilm készült róla
2007-től a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetségének tagja
 
Fontosabb egyéni kiállítások
1988 Budapest - Kisduna Galéria, Gaál Imre Galéria
1989 Rotterdamban
1990 Stuttgartban - Weinstadt
1992 Budapest – Csili Galéria
1996 Budapest – Atrium Hyatt Galéria
1999 Budapest – Galéria 13
1999 München – Tutzing
2000 Budapest – Gellért Hotel Galéria
2001 Bécs
2002 Budapest – Aulich Galéria, Galéria 13, Csók Galéria, Koppenhága
2003 Róma – Magyar Akadémia
2004 Budapest – Duna Televízió Galéria
2006 Szentendre – Műhely Galéria
2007 Budapest – Galéria 13
 
Díjak
1986 Budapest, Pesterzsébeti Galéria – festészeti díj, közönségdíj
1986-88 Szőnyi ösztöndíj
1988 Budapest, Gaál Imre Galéria – grafikai díj
1994 Budapest, Sikoly környezetvédelmi kiállítás – festészeti díj
1998 Budapest – Galéria 13, Tavaszi Tárlat Biennále- festészeti díj
1999 Budapest, XXIII. Kerületi önkormányzat – Soroksárért érdemérem
2000 Budapest, Gaál Imre Galéria, Tavaszi Tárlat – közönségdíj
2006 Budapest, Gaál Imre Galéria, Tavaszi Tárlat – 1956 – festészeti díj
2006 Debrecen, XIX Országos Nyári Tárlat – fődíj
 
A Pesterzsébeti Uszoda
A kilencvenes évek közepén, amikor a Papírgyárat eladták, a gyár új tulajdonosa gyorsan rájött, hogy meglehetősen drága mulatság az uszoda fenntartása, üzemeltetése. Ellenben tény, hogy már akkor erős lakossági igény mutatkozott arra, hogy a közkedvelt uszodát ne zárják be. Csepel, Soroksár, és Pesterzsébet vezetői összeültek, hogy megoldást keressenek, hogy működtessék közösen tovább a létesítményt.
 
A tárgyalások előbb megakadtak, majd meg is szakadtak. Az önkormányzatoknak a fenntartáshoz szükséges anyagiakat a határozott szándék ellenére sem sikerült előteremteniük.
 
Majdnem tíz éve annak, hogy a pesterzsébeti gyógyfürdő medencéje fővárosi beruházásból új szűrő, forgató-berendezést kapott. Akkor erősödött fel újra az igény, hogy a strand területén épüljön végre fedett medence is, ahol az erzsébeti gyermekek szervezett úszásoktatását is megszervezhetnék, mert a Stromfeld Aurél Általános Iskolában található tanmedence kicsi is, s nem is túl modern. Pénzhiány miatt az ötlet nem valósult meg.
 
Egy 2002-ben készült felmérés szerint a lakosság továbbra is ragaszkodott az uszoda megépítéséhez.
 
2006-ban új lendületet nyert az uszodaépítkezés, az önkormányzati döntést követően a terveket a Hinterland Kft. készítette el, majd 2007. október 15-én - a közbeszerzési eljárás többszöri lefolytatása után - a BÁÉV Zrt. megkezdte a kivitelezési munkákat.
 
Az építők tavaly decemberben jelezték, hogy elkészültek a munkákkal. December 17-én az úgynevezett átadás-átvételi eljárás is megkezdődött, majd az uszoda terhelés nélküli próbaüzeme után, új közbeszerzési eljárást írt ki a Pesterzsébeti Önkormányzat. A legkedvezőbb ajánlatot a Tempero Zrt. adta, akikkel három évre kötött szerződést az önkormányzat. A Pesterzsébeti Önkormányzat az uszodaidőkért cserébe – évente csökkenő mértékben - havonta 13-14 millióval járul hozzá az intézmény üzemeltetéséhez.
 
Az uszodát 2009. május 21-én adta át Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere.
 
Adatok az uszodáról
  • A pesterzsébeti uszoda – tanuszoda 917 millió forintba került. 380 millió forint volt az állami támogatás, a többit az önkormányzat teremtette elő.
  • Az épület nettó alapterülete 3638 m2.
  • A földszinten előcsarnok, pénztár, ruhatár, öltözők, büfé, orvosi szoba, szolárium található, itt vannak a medencék is.
  • Az egyik medence két méter mély, 21x33 méter 30 centiméter.
  • A tanmedence 10x20 méter, a víz mélysége 90 centiméter.
  • Az ingatlan területe 28 057 m2, (mely magába foglalja a parkolót és a focipályát is); egy részét bekerítették, nyáron a kertbe is kimehetnek a vendégek, így strand jellege is lehet az uszodának.
  • Nyitott kültéri medencék felépítését is tervezik.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok