2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kedves Gyerekek, Tisztelt Kollégák! - Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár köszönőlevele az adakozóknak

2010. november 28.
Ahol nagy a szükség, közel a segítség – tartja a mondás. A devecseri, kolontári, somlóvásárhelyi gyermekek és családjaik bizonyára nem gondolták, hogy sok százezer iskolás egy emberként melléjük állva nyújt segítséget, vigaszt tragédiájukban.
A vörösiszap katasztrófa után meghirdetett "Százforintos akcióban" a soha nem látott összefogás eredményeképpen az ország iskoláiban több mint 73 millió forint gyűlt össze, amely advent első vasárnapján eljutott a vörösiszap-katasztrófa áldozataihoz.
Szeretnélek tájékoztatni benneteket arról, hogy mi lett adományaitok sorsa.
 
A segélyakciókban nagy tapasztalattal rendelkező, a mi Százforintos akciónk lebonyolításában segédkező Máltai Szeretetszolgálat tanácsát megfogadva az összegyűlt rengeteg pénz nagyobbik hányadát azok között a gyerekek között osztottuk el egyenlő arányban, akiknek az otthonát elöntötte a vörösiszap. Ők fejenként 230 ezer forintos takaréklevelet kapnak két részletben. Az első, 50 ezer forintos takaréklevél a ti „karácsonyi ajándékotok”, ez a pénz az ünnep szebbé tételét szolgálja.
 
A fennmaradó 180 ezer forintot pedig, ugyancsak takaréklevélként, akkor kapják meg a gyermekek, amikor lakhatásuk megoldódik. Ebből a pénzből szüleik pótolhatják azokat a tárgyakat, amit elsodort a borzalmas vörös áradat, megvehetik mindazt, ami otthonná varázsolja majdani lakásaikat. Minden új bútorban, játékban, ami ebből a pénzből a gyerekszobákba kerül, benne lesz a ti szeretetetek.
 
Sok családnak a házát ugyan nem érte el az áradás, de a mindennapi élet számukra is nehezebbé vált. Az adományok fennmaradó egyharmadán egyenlő arányban azok a gyermekek osztoznak, akik Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen élnek. 15 ezer forintos értékű takaréklevelet kapnak a családok, amelyet a gyerekek karácsonyi ajándékára költhetnek.
 
Adományaitok jó helyre kerültek.
 
Összefogásotok, gyerektársaitoknak nyújtott segítségetek megmutatta, legyünk bármily kicsinyek, ha cselekedetünk szeretetből fakad, akkor együtt milyen nagy tettekre vagyunk képesek.
 
Pénzért sok mindent lehet kapni, de az újrakezdéshez erőt abból a több száz rajzból, jókívánságból, együttérzéseteket kifejező üzenetből lehet meríteni, amit gyerektársaitoknak küldtetek.
 
Azt tervezzük, hogy írásaitokat és rajzaitokat könyvbe rendezzük és megjelentetjük, amit majd iskoláitok megkapnak.
 
A devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi gyerekek köszönetét tolmácsolva külön köszönöm Nektek és Tanáraitoknak azt, hogy az első hívó szóra a bajba jutottak segítségére siettetek.
 
Jóságból és emberségből kitűnőre vizsgáztatok!
 
Hoffmann Rózsa
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
oktatásért felelős államtitkár

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok