2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták az Idősbarát Önkormányzat Díjat és az "Idősekért" szakmai elismeréseket

2010. szeptember 30.
Az idősekért, vagyis szüleinkért, nagyszüleinkért idén legtöbbet tevőknek Réthelyi Miklós miniszter és Kontrát Károly parlamenti államtitkár az Országházban adták át a jutalmakat és elismeréseket.
Az idősek szüleink, nagyszüleink, családtagjaink. Az idősek, akik végigdolgozták az életüket, akiknek hálával tartozunk, akiknek ma is számítunk tapasztalataira, segítségére. Az ő jólétükért, nyugodt éveikért helyi, közösségi szinten tehetünk a legtöbbet. Ebben megvan a felelőssége és a feladata a családoknak, gyerekeknek, unokáknak és az önkormányzatoknak is. Ezt fejezik ki az Idősek Világnapja alkalmából az idén hetedik alkalommal átadott „Idősbarát Önkormányzat Díj” és az „Idősekért” szakmai elismerések. Az idős emberekre való odafigyelés társadalmi fontossága jegyében az idén „Koroltó” címmel fotópályázatot is hirdetett a Nemzeti Erőforrás minisztérium, amelynek díjátadására is az ünnepségen került sor.
 
Átadták az Idősbarát Önkormányzat Díjat és az 'Idősekért' szakmai elismeréseket
Az „Idősbarát Önkormányzat Díjra” valamennyi helyi önkormányzat pályázhat, ha alapfeladatán túl példamutató kezdeményezéseket tett időskorú lakossága érdekében. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Önkormányzati Minisztérium azon önkormányzatokat részesíti az elismerésben, amelyek aktív tevékenységükkel elősegítik a településükön élő idős emberek életminőségének javulását, helyi szervezeteik működését, hozzájárulnak a szabadidős programok megszervezéséhez, illetve a helyi közéletbe és annak alakításába széleskörűen bevonják őket és szervezeteiket. A díj célja az is, hogy felhívják a helyi döntéshozók figyelmét arra, hogy helyi szinten az önkormányzatok tehetnek a legtöbbet az idősek társadalmi aktivitásának, fizikai és intellektuális kapcsolódási lehetőségeinek megőrzéséért.
 
Az „Idősbarát Önkormányzat Díj” 1-1 millió forintos pénzjutalommal, valamint egy emlék réztáblával jár, melyet idén is hat önkormányzat nyert el:
 
Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata,
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata,
Kaba Város Önkormányzata,
Nagykőrös Város Önkormányzata,
Pest Megye Önkormányzata,
Pitvaros Község Önkormányzata.
 
Az elismerést Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Kontrát Károly parlamenti államtitkár adta át.
 
Átadták az Idősbarát Önkormányzat Díjat és az 'Idősekért' szakmai elismeréseket
Az Idősekért Díjjal és Miniszteri Dicsérettel Réthelyi Miklós azok tevékenységét ismerte el, akik az idősek emberi méltósága, anyagi, fizikai, lelki egészsége, jóléte és az időskori aktivitás megőrzése érdekében végeznek kiemelkedő munkát.
 
Idősekért Díjat vehetett át Boros Józsefné, Csernáthné Kárádi Erzsébet, Kiss Lászlóné, Kosarasné Bazsó Mária, Szabóné Varga Valéria és Zsák Jánosné.
 
Miniszteri Dicséretben részesült Bárány Beáta és Zabari Józsefné.
 
Az ünnepségen került sor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nyár folyamán kiírt „Koroltó” országos és regionális fotópályázat eredményhirdetésére is. A pályázat célja az időskor, az idős emberek hétköznapjainak negatív sztereotípiáktól mentes bemutatása, hangsúlyozva, hogy az időskor is lehet aktív, tevékeny és pozitív szemléletű életszakasz. A felhívásra összesen 430 kép érkezett 97 amatőr és professzionális alkotótól. A kínálatban magas színvonalú portréfotók és igényes szociofotók egyaránt szerepeltek. A díjakat Bernáth Ildikó fogyatékosságügyért felelős miniszteri biztos és Réthelyi Miklós miniszter adták át.
 
I. helyezett: Bíró Eszter,
II. helyezett: Kazinczy Gyöngyvér,
III. helyezett: Szombat Éva.
 
A minisztérium különdíját kapta:
 
Lekwot Jonathan,
Laki Krisztina
Csősz Géza.
 
A beérkezett alkotásokból szeptember 22-én Székesfehérvárról indult – 7 vidéki helyszín érintésével – az egész országot átfogó „Koroltó” kiállítás-sorozat, amely október közepén Budapesten zárul. A regionális első helyezett alkotásokból „Koroltó” címmel nyílik átfogó kiállítás Budapesten, amely október 5-12. között lesz látható az Erzsébetvárosi Közösségi Házban.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok