2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Jelentősen nőtt a felsőfokú szakképzésre és a mesterképzésre jelentkezők száma

2010. március 26.
Az emelt szintű érettségire jelentkezők száma a 2009-es évhez viszonyítva 10 százalékkal nőtt idén; jelentősen nőtt a felsőfokú szakképzésre és a mesterképzésre jelentkezők száma – jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a 2010. évi érettségi vizsgákról és felsőoktatási felvételi eljárásról szóló sajtótájékoztatón pénteken.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
A tanári mesterképzésen belül a tavalyi évhez viszonyítva sokkal többen jelentkeztek biológia, fizika, földrajz, matematika, valamint kémia tanári szakra, de nagyobb volt az érdeklődés a műszaki, egészségügyi területek iránt is.
 
A szakminiszter tájékoztatása szerint az idén 139 500-an tesznek érettségi vizsgát.
A Bologna-folyamatról szólva azt hangsúlyozta, hogy a rendszer Magyarországon "beállt", hiszen idén 40 százalékkal többen jelentkeztek mesterképzésre.
 
Mint Hiller István mondta, az államilag támogatott alapképzés keretszáma a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelően 56 ezer fő maradt idén is, ugyanakkor ezen belül csökkent a jogász, pedagógus és bölcsészettudományi keretszám, míg az orvosi és műszaki területeken ez a szám emelkedett.
 
Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy idén lép életbe az a szabály, mely szerint minimum 200 pontot kell elérnie annak, aki felsőoktatási intézménybe jelentkezik. Ugyanakkor felsőfokú szakképzésre továbbra is 140 ponttal lehet bekerülni.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke azt emelte ki, hogy míg a bölcsészettudományi és a gazdaságtudományi területeken csökkent a jelentkezők száma, addig a pedagógusképzési területre jelentkezők száma a tavalyi évhez képest alap- és mesterképzésben is nőtt. Újdonságként említette, hogy idén elindul a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzés.
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok