2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A jogszabályoknak megfelelően működik az Útravaló Program –mind a 20 ezer jogosult tanuló-mentorpár megkapja a támogatást

2010. március 19.
Az Útravaló Programban szereplő összes jogosult diák és mentor megkapja a támogatást és a források sem csökkennek 1.7 milliárd forintra. A jogszabályokban előírt visszafizetési kötelezettség 20.000 diákból 32 tanulót érint. A diákok támogatásra való jogosultsága tanév közben szűnt meg.

A Magyar Nemzet 2010. március 19-i számában, Szegény gyerekektől követelnek vissza pénzt című cikkében valótlan állításokat közölt. Az alapvető szakmai hiányosságok és tévedések mellett az Útravaló Programra vonatkozó jogszabályok ismeretének teljes hiánya jellemzi a megjelent írást.

 

Az idei költségvetés szerint az ösztöndíjprogramra ugyanúgy összesen közel 2.2 mrd Ft áll rendelkezésre, mint 2009-ben.

 

A visszafizetési kötelezettség abban az esetben következik be, ha a az ösztöndíjprogramban szereplő diákok – jogszabályban meghatározott - jogosultsága tanév közben megszűnik. A visszafizetési kötelezettség elsősorban a támogatási szerződést megkötő közoktatási intézményt kötelezi.

Az Útravaló Ösztöndíjprogramról a 152/2005. (VIII. 2.) Korm. Rendelet rendelkezik. Az Útravaló rendelet alapján: „amennyiben a tanuló vagy a mentor tekintetében az ösztöndíjra való jogosultság valamely feltétele megszűnik, a közoktatási intézmény a tanulóval, valamint annak mentorával nem köt ösztöndíjszerződést, illetve a már megkötött ösztöndíjszerződést egyoldalúan megszünteti, és erről a pályáztató szervet 8 munkanapon belül értesíti. A közoktatási intézmény az ösztöndíjszerződést azon hónap utolsó napjával szünteti meg, amely hónapban az ösztöndíjra való jogosultság feltétele megszűnt.”

 

A visszafizetési kötelezettség 20 ezer diákból 32 tanuló esetén áll fenn. Az érintett tanulók szociális alapú jogosultsága tanév közben szűnt meg.

 

A visszafizetés elengedésére méltányosságból számos esetben sor került az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. Törvény alapján. Ugyanakkor az említett törvény előírja, hogy erre csak a 100.000 Ft-t meg nem haladó követelések esetében van lehetőség. Emellett azonban a közoktatási intézmények nem kötelesek a jogosulatlanul kifizetett ösztöndíjat a tanulóktól és a mentoroktól visszakövetelni, de jogosultak rá. E jogosultságukat az Útravaló rendelet és az ösztöndíjszerződés egyaránt szabályozza.

 

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a közelmúltban a Magyar Nemzetben megjelent és valótlan állításokat tartalmazó cikkek miatt négy sajtó-helyreigazítási eljárást kezdeményezett a Magyar Nemzet főszerkesztősége, illetve kiadója ellen. Az OKM valamennyi pert megnyerte, a jogerős ítéletek szerint a Magyar Nemzet helyreigazító közleményt köteles közzétenni.

Azon cikkek esetében, amelyeknél a Magyar Nemzet a cikk szerzőjét megjelölte, a szerző Farkas Melinda.

 

A jelen cikkben szereplő valótlan tények állítása miatt az Oktatási és Kulturális Minisztérium a szükséges jogi lépéseket megtette.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok