2023. december 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták az idei Kármán Tódor-díjat

2010. december 22.
A Kármán Tódor-díjat 2010. december 22-én tizedik alkalommal adták át a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban.
A Kármán Tódor-díj az oktatási miniszter által adományozható egyik állami elismerés, amelyet – évente öten – azok a magánszemélyek vagy vállalkozások vehetnek át, akik a magyarországi oktatást, képzést, felnőttoktatást, tudományos kutatást szakmai közreműködéssel és jelentős természetbeni, illetve anyagi juttatásokkal kiemelten támogatják.
 
A 2010. évi Kármán Tódor-díjat Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár adta át:
 
Dr. Zárda Saroltának és Havass Miklósnak, a Számalk Zrt. tulajdonosainak megosztva
Dr. Zárda Sarolta és Havass Miklós az elmúlt 20 évben személyesen és intézményükön keresztül is az oktatás és az innováció elkötelezett támogatói.
A Számalk Zrt. az általa létrehozott alapítványokon keresztül hozzájárul a Gábor Dénes Főiskola és a SZÁMALK Szakközépiskola fenntartásához és működtetéséhez.
 
A Magyar Televízió Zrt.-nek
Az MTV szakemberei rendszeresen átadják speciális tudásukat a különböző oktatási intézményeknél, továbbá a rendelkezésükre álló fejlesztési támogatásokat is ennek megfelelően használják fel. Kiemelten támogatják:
  • a Kaposvári Egyetemet, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolát,
  • a Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karát,
  • a Színház és Filmművészeti Egyetemet.
A díjat Dobos Menyhért vezérigazgató helyettes vette át.
 
A Rézler Gyula Alapítványnak
A Rézler Gyula Alapítványt dr. Rézler Gyula magyar származású amerikai professzor 1998-ban azzal a céllal alapította, hogy a szerény anyagi körülmények között élő, 35 éves magyar fiatal diplomások az Egyesült Államokban felkészülhessenek doktori tanulmányaikra. 1998-2010 között 100 fő nyerte részesült a Rézler-ösztöndíjban.
 
A díjat Dr. Farkas János professzor emeritus, az Alapítvány elnöke vette át.
 
A Magyar Öntészeti Szövetségnek
A Magyar Öntészeti Szövetség megalakulása óta végzett gazdaságszervező, irányító és támogató tevékenysége jelentős hatást gyakorol a hazai öntészeti ipar fejlődésére.
Kiemelkedő tevékenységet végeznek a magyarországi öntészeti és anyagtudományi szakmai oktatás és a kutatás-fejlesztés érdekében, melyhez az általuk irányított, illetve képviselt gazdasági társaságok jelentős anyagi támogatást nyújtottak: a Miskolci Egyetemnek, a Dunaújvárosi Főiskolának és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek.
 
A díjat Dr. Sohajda József elnök vette át.
 
A Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre Egyesületnek
A Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület közhasznú szervezetként adományok gyűjtésével és egyéb eszközökkel jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a Zeneakadémia biztosíthassa a folyamatos működéséhez szükséges feltételeket, támogatja a Zeneakadémia tanárainak és növendékeinek oktatói és alkotói törekvéseit.
A Baráti Kör több mint 1200 főt (elsősorban hallgatókat) támogatott költségtérítés, külföldi versenyek részvételi díja, tanulmányút, hangszervásárlás révén.
 
A díjat Szabó Vilmos elnök vette át.
 
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Oktatásért Felelős Államtitkárság

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok