2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Összetartozás, hazaszeretet, boldog reménység és tettvágy"

2010. október 25.
Az ötvenhatos forradalom 54. évfordulóján, október 23-án Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Keszthely főterén mondott ünnepi beszédet a keszthelyiek meghívására.
Dr. Réthelyi Miklós keszthelyi gimnazistaként élte meg ötvenhatot, beszédének gerincét is egykori helyi forradalmi élményei alkották. A cserkészek sorfala és huszárok tiszteletadása előtt emlékezett meg a bizsergető órákról, amikor furcsa paradoxonként a néma rádiók tudatosították, hogy Budapesten „valami rendkívüli történt”, eme érzés mértanilag nőtt, míg végül a keszthelyi emberek is „megindultak, hogy kifejezzék a zsarnokság elleni haragjukat és a szabadság iránti vágyukat”, két nappal október 23. után.
 
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter beszédet mond Keszthelyen (fotó: Zalai Hírlap)
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter beszédet mond Keszthelyen (fotó: Zalai Hírlap)
Ledöntötték a Vörös Hadsereg helyi emlékművét, az épületekről leverték az államszocialista szimbólumokat, a diktatúra jelképeit. „A leányiskola bejárata feletti óriási, fémből készült vörös csillag hatalmas robajjal zuhant le, és ugyanabban a pillanatban, a bejárat felett, az iskola homlokzatán megjelent a Szűz Mária szobor” – idézte meg a miniszter úr a jelzésértékű, szakrális pillanatot. ’”Lelkesült volt, forradalmi volt: senki sem szervezte. Akik önkéntesen összegyűltek és felvonultak, azok a vörös csillag által jelképezett korszaknak, a kommunizmusnak akartak véget vetni.”
 
Az erkölcsi és kulturális hagyományok "felemelése és megtartása erősíti és gazdagítja a nemzetet, ezáltal gazdasági felemelkedésünkhöz is hozzájárul" – ezzel a gondolattal fejezte be megemlékezését a nemzeti erőforrás miniszter.
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok