2020. szeptember 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kitüntetések a Magyar Kultúra Napján

2010. január 22.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából Hiller István kitüntetéseket adott át a Szépművészeti Múzeumban rendezett ünnepségen. Az oktatási és kulturális miniszter ünnepi beszédében – egyebek mellett – kiemelte: a kultúra leglényegesebb vonása az értékőrzés és az értékteremtés. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a kulturális politikának mindig meg kell találnia az együttműködés lehetőségeit.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
Hiller István úgy fogalmazott: „Az oktatás és a kultúra – ahogy a régi rómaiak mondták – természetes együttélésben élteti, segíti a másikat.”
 
Mint arra a tárcavezető rámutatott: a kultúra nem egy vállalkozás, a kultúrában dolgozók nem hasonlíthatók a vállalkozókhoz. „A feladatunk az, hogy amit elődeinktől kaptunk, azt méltóképpen őrizzük, egészítsük ki, tegyünk hozzá, hogy még többet hagyjunk utódainkra. A kulturális politika célja az értékőrzés, értékteremtés: keretet kell biztosítania, meg kell találnia a szerepét a közösség, az egyén és az állam kapcsolatában” – folytatta Hiller István.
 
Az államnak nem az a szerepe, hogy rátelepedjen bármely kulturális intézményre, hanem hogy részt vegyen a finanszírozásban és koordinálásban. Aki ezt másképp gondolja, nem ért a jövőhöz – mondta a szakminiszter, hozzátéve: mindig meg kell találni az együttműködés lehetőségeit. Példaként a Filmtörvényt és az Előadó-művészeti törvényt említette. Tavasszal pedig ilyen együttműködés, összefogás eredménye lehet a Márai-program elindítása is.
 
Hiller István beszédében kitért arra, hogy 2010 és 2011 a magyar kultúra számára nagy lehetőség. 2010-ben Pécs – Essennel és Isztambullal együtt – Európa Kulturális Fővárosa. Egy egész éves programsorozat keretében Pécs és a város révén Magyarország megmutatkozhat Európának és a világnak. S bár a Baranya megyei város polgármestere december 31-én átadja a stafétabotot 2011 Európa Kulturális Fővárosainak, a magyar kultúra lehetőségei folytatódnak, hiszen 2011 első felében Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke. Kölcsey „haza és haladás” gondolata legjobban a Pécs Európa Kulturális Fővárosa és Magyarország soros EU-elnökségi programjában testesül meg.
 
Hiller István szólt a magyar kultúra külföldi bemutatkozásáról is. Az eddigi külföldi kulturális évadok – akár Franciaországban, akár Nagy-Britanniában vagy New Yorkban és Washingtonban – Magyarország számára sokkal többet hoztak, mint amennyit ezekre a magyar kormány költött. Soha nem írtak külföldi vezető lapok a magyar kultúráról annyit, mint az elmúlt időszakban. Hiller István hangsúlyozta: „ez folytatandó és jó kezdeményezés”.
 
Az oktatási és kulturális miniszter a Magyar Kultúra Napja alkalmából kitüntetéseket adott át. A díjazottaknak köszönetet mondott az elhivatottságukért, azért, hogy tehetségüket a magyar kultúra, az egyetemes kultúra szolgálatába állították. „Ha valami, akkor ez időtálló” – zárta szavait Hiller István.
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok