2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A keresetet benyújtó négy kórház kártérítéséről

2010. szeptember 30.
A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy kártérítést nyújt négy kórháznak, illetve az azokat fenntartó önkormányzatoknak, mert a Nemzeti Együttműködés Kormánya diktátumok helyett megegyezésre, károkozás helyett az elmúlt évek kárainak megtérítésére törekszik.
A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy kártérítés nyújt négy kórháznak, illetve az azokat fenntartó önkormányzatoknak. A négy vidéki kórház a 2006-2007-ben végrehajtott - az intézményeknek mérhetetlen károkat okozó - kormányzati döntések miatt indítottak pert.
 
Az egészségügyi ellátórendszer "fejlesztéséről" szóló 2006. évi CXXXII. törvény valójában a fekvőbeteg-ellátó rendszer átgondolatlan, durva visszafejlesztését eredményezte. Az előző kormányzat szakmai koncepció nélkül, politikai osztozkodás mentén 16.000 aktív kórházi ágy megszüntetéséről, kórházak bezárásáról döntött.
 
Vannak olyan intézmények, amelyek különösen nagy méltánytalanságot voltak kénytelen elszenvedni. Négy kórház - a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, a Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház, a Hajdu-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórháza, és a Keszthelyi Városi Kórház - esetében a Legfelsőbb Bíróság is kimondta, hogy jogellenes kapacitáscsökkentés történt.
 
A Kormány határozott álláspontja, hogy e kórházakat - csakúgy, mint a 2006. augusztus 20-i tűzijáték és a 2006. október 23-i brutális rendőri túlkapások áldozatait, sérültjeit - kártalanítani kell. A Nemzeti Együttműködés Kormánya diktátumok helyett megegyezésre, károkozás helyett a kár megtérítésére törekszik. A helyzetet mielőbb rendezni kell, igazságot kell szolgáltatni a kárt szenvedetteknek és az igazukért a végsőkig kiálló intézményeknek.
 
Az elhúzódó bírósági folyamat elkerülése érdekében az Egészségügyért felelős Államtitkárság tárgyalásokat kezdett, hogy peren kívüli egyezséget kössön e kórházakkal. A kölcsönös felelősségvállalás jegyében, az ország jelenlegi teherbíró képességét, gazdasági állapotát is figyelembe véve a fenntartó Békés megyei, Hajdú-Bihar megyei valamint hódmezővásárhelyi önkormányzat számára 800-800 millió forint, illetve a keszthelyi önkormányzat számára 650 millió forint kifizetését teszi lehetővé a Kormány szeptember 29-én meghozott döntése.
 
A kormánydöntés az anyagi mellett erkölcsi elismerést fejez ki, ugyanakkor az egészségügy megmentését célzó folyamat során további szakmai támogatást is kell kapniuk azoknak, akik különösen nehéz körülmények között álltak helyt kórházaik és a betegellátás védelmében.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok