2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kormány továbbra is támogatja a független színházi, táncművészeti és befogadó színházi szervezetek működését

2010. július 23.
Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény alapján a szocialista kormány oktatási és kulturális minisztere késve (2010. március 16-án) hirdette meg a törvény szerint az úgynevezett VI. kategóriába besorolt független előadó-művészeti szervezetek (színházi, táncművészeti és befogadó színházi szervezetek) támogatására vonatkozó pályázatot. A pályázat meghirdetésére a korábbi évek gyakorlatának megfelelően már januárban lehetősége lett volna.
 
Emiatt elhúzódott a pályázatoknak a törvényben foglaltak szerinti elbírálása. Az Előadó-művészeti Tanács (EMT) a szóban forgó pályázatra vonatkozó döntési javaslatát 2010. június 17-én terjesztette a minisztérium elé.
 
A kormányváltáskor a Nemzeti Együttműködés Kormányának azzal kellett szembesülnie, hogy 2010 júniusára a költségvetési hiány elérte az egész évre tervezett összeg 112%-át. Emiatt - a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében - 120 milliárd forintos zárolásra volt szükség, amiből minden területnek, köztük a kulturális ágazatnak is ki kellett vennie a részét.
 
A fenti helyzet ellenére a tárca nem zárolja teljes egészében a szóban forgó pályázat anyagi fedezetét. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága megvizsgálta a kialakult helyzetet és keresi annak a megoldását, hogy az Előadó-művészeti Tanács által felterjesztett döntési javaslatban foglalt támogatásoknak legalább a felét még 2010-ben megkapják a nyertes VI. kategóriába besorolt szervezetek.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok