2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A magyar kormány összehangolt munkával dolgozik a vörösiszap-katasztrófa elhárításán

2010. október 7.
A magyar kormány és az irányítása alatt álló állami szervek a vörösiszap-katasztrófa után haladéktalanul megkezdték és folyamatosan kézben tartják a védekezési és helyreállítási munkálatokat. A Budapesttől 160 km-re történt katasztrófa 3 faluban végzett közvetlen pusztítást, ahol már zajlik a kármentesítés. Orbán Viktor miniszterelnök ma személyes bejáráson járt az érintett településeken, ahol elmondta, hogy a kormány nem hagyja magára az embereket.
Folyóvizek, Duna állapota: folyamatosan csökken a lúgos szennyeződés
 
A vörösiszap szennyeződés lúgos kémhatást okozva a környező folyóvízbe jutott. A katasztrófavédelem szakemberei a katasztrófa bekövetkezése után azonnal megkezdték a folyók védelmét: a lúgos hatás csökkentése és ezáltal a folyók vízminőségének védelme érdekében gipszet és bioecetsavat mosnak a Marcal folyó vizébe valamint fenékküszöbök épülnek azért, hogy csökkentsék a vízáramlási sebességét és ezáltal ki lehessen ülepíteni a víz által szállított nehézfémekkel szennyezett iszapot.
 
Az azonnali és intenzív védekezés ellenére azonban nem sikerült megakadályozni a Marcal szennyeződését, ugyan a folyó pH-értéke csütörtök hajnalra 10 körüli értékre csökkent, de a Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni.
 
A Marcal folyón keresztül a Rába folyóba csütörtökön hajnali 3 óra körül jutott el a szennyeződés, a pH-érték a szakemberek szerint ekkor már 10 alatti értéket mutatott. A Mosoni-Dunát csütörtök délelőtt 9,3 pH-értékkel érte el a vörösiszap.
 
A vörösiszap-szennyeződés tehát a Marcal, a Rába, majd a Mosoni-Dunán keresztül csütörtökön elérte a Duna főágát is 8-9 PH értékkel. Fontos leszögezni, hogy a Dunához érve a folyóvíz lúgos kémhatása folyamatosan és jelentősen csökken, a szakemberek továbbra is rendszeresen figyelemmel kísérik a víz szennyezettségét.
 
Élelmiszerbiztonság
 
A Magyarországon előállított élelmiszerek teljesen biztonságosak.
Kizárólag a vörösiszap által elöntött térségben élők nem fogyaszthatják a kertjükben termelt élelmiszert.
 
A helyszínen történik
 
A kormány a hétfőn egy tározóból kiömlött nagy mennyiségű vörösiszap okozta katasztrófa elhárítása érdekében azonnal megalkotta a szükséges kormányrendeleteket és összhangban dolgozik a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem és az egészségügy az érintett területen.
A szakemberek jelenleg a legfontosabb munkálatokat végzik: a töltésszakadás lokalizálását, a tározók megerősítését, a lakosság ellátását, a szennyezett felületek semlegesítését és az élővíz szennyezéseinek csökkentését végzik.
A tározó gátjait megerősítették és egy 24 órás őrséget működtetnek annak érdekében, hogy még egyszer ne szakadhasson át a gát és ne ömöljön ki több vörösiszap a tározóból.
 
NINCS sugárveszély
 
Radioaktiv sugárzásveszély sehol nincsen, mert a vörösiszap sugárzása messze a megengedett egészségügyi határérték alatt van. A Magyar Tudományos Akadémia szakértői csoportja vizsgálatokat követően megállapította, hogy a vörösiszap nehézfém-tartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket, ólomtartalma kevesebb, mint a normál talajoké.
 
Ivóvíz
 
Az első vizsgálatok alapján megállapítható, hogy az elöntött falvakban az ivóvizet nem érte el a szennyeződés, de a szakemberek folyamatosan ellenőrzik az ivóvíz állapotát is.
 
Lakhatás
 
Orbán Viktor miniszterelnök - aki ma személyesen látogatott a katasztrófa helyszínére - elmondta, hogy a kormány nem hagyja magára az embereket a bajban, mindenkinek lesz fedél a feje fölött télre, de ehhez minden segítségre szükség van. A miniszterelnök úgy látja, hogy a katasztrófa sújtotta terület egy részén nincs értelme a helyreállításnak. Biztosította az embereket arról, hogy eldönthetik, hogy a kármentesítés után vissza költöznek-e eddigi lakóhelyükre, és ha nem, akkor meg kell találni számukra a megfelelő megoldást. Ez azt jelenti, hogy nyitni kell nekik egy új területet a faluban, hogy ott építsenek házakat és ott folytassák az életüket.
 
Felelősség
 
A kormány álláspontja szerint a tragédiát nem katasztrófa, hanem vélhetően emberi mulasztás okozta, ezért a felelősöket meg kell keresni. A Belügyminisztériumhoz tartozó Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított speciális nyomozócsoporttal az ügy kiemelt súlyára és összetettségére tekintettel. Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult nyomozás. Vizsgálják azt is, hogy a veszélyes anyagot tartalmazó tározót működtető cég mindenben szabályosan járt-e el, megtörténtek-e például a megfelelő ellenőrzések.
 
Nemzetközi segítség
 
Magyarország köszönetét fejezi ki a nemzetközi szervezeteknek, államoknak, amelyek segítségüket ajánlották fel. Többek között Ausztriából, Indiából, Japánból, Franciaországból, Csehországból, Szlovákiából, Szerbiából, Németországból, Kanadából, Svájcból, Romániából, Lengyelországból, Luxembourgból, Belgiumból, Spanyolországból, az USA-ból és az Egyesült Királyságból érkezett hazánknak a vörösiszap-katasztrófa elhárítási munkálataihoz. A megkeresésekben ásványvizet, jódtablettát, kármentesítési eljárásokat és eszközöket valamint katonák, kutatócsapat illetve toxikológiai szakértők segítségeket ajánlottak fel.
 
Turizmus
 
Az iszaptározó, ahonnan a vörösiszap kiömlött, Budapesttől 160 km-re található Ajka település közelében. A katasztrófa tehát lokális és nincs káros hatás a távolabb fekvő területekre nézve. Így a legkedveltebb magyar turistacélpontok - mint például Budapest illetve Pécs, Európa Kulturális Fővárosa - a katasztrófában semmilyen módon nem érintett. A külföldről érkező vendégek fogadására változatlanul rendelkezésre áll a teljes turisztikai infrastruktúra.
 
A katasztrófa
 
Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája történt október 4-én, amikor mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap árasztotta el a Veszprém megyei Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településeket. A vörösiszap tározó egy magán cég tulajdonában, üzemeltetésben áll: Magyar Aluminíum Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL).
 
A kiömlő iszap 800 hektáron árasztotta el a környező területeket. Az iszapömlés oka az volt, hogy átszakadt a közeli timföldgyár zagytározójának a gátja. A tározóból kiömlő vörösiszap - egy lúgos kémhatású vegyi anyag - 500 házat öntött el. A szerencsétlenségben négyen meghaltak, három embert még keresnek és több mint 150 ember pedig megsebesült, jelenleg 11 ember állapota súlyos vagy életveszélyes. Sokan fedél nélkül maradtak és mindenüket elvesztették a tragédiában.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok