2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Lengyelországban látják vendégül az iszapkatasztrófát szenvedett térségből a gyerekeket

2010. november 4.
Az október elején bekövetkezett súlyos devecseri iszapkatasztrófát követően Katarzyna Hall, a Lengyel Köztársaság Oktatási Minisztere nemes felajánlással kereste meg a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, dr. Réthelyi Miklós minisztert.
A katasztrófában érintett családok gyermekei meghívást kaptak Lengyelországba, egy 10 napos kirándulásra 2010. november 5. és november 15. között, ahol 50-60 lengyel – az idei árvizek idején – árvízkárosult gyermekkel együtt kapcsolódhatnak ki. Így lehetőség lesz két, hasonló tapasztalatokkal rendelkező csoport integrálására.
 
Idén nyáron a magyar miniszterelnök meghívására lengyel árvízkárosult gyerekeket láttak vendégül az öszödi kormányüdülőben, akik magyar sorstársaikkal együtt nyaralhattak a Balatonnál. Most ezt a gesztust viszonozza a lengyel fél.
 
A meghívás 120 főre (105 gyerek és 15 kísérő) szól. A magyar csoport fogadását lengyel részről a természeti katasztrófák károsultjainak megsegítésével foglalkozó wroclawi Tratwa egyesület, valamint a civil szervezeteket tömörítő Alsósziléziai Ifjúsági Tanács szervezi. A kint tartózkodás és az utazás költségeit a lengyel Oktatási Minisztérium állja, a kiutazók toborzását, a helyi szervezési feladatokat az Oktatási Hivatal Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága látta el.
 
A magyar gyerekeket két, egymás közelében lévő üdülőközpontban szállásolják el. Programjukat a Tratwa egyesület szervezi, amelyben nagyon aktív és érdekes elfoglaltságok pl. integrációs és multikulturális műhely, sportprogramok (egy egész sportcentrum áll majd a gyerekek rendelkezésére uszodával, focipályákkal, mászófallal, stb.) művészeti foglalkozások és kirándulások lesznek hivatásos trénerek vezetésével.
 
A szervezők bíznak abban, hogy kellemes élményeket és hasznos időtöltést tudnak majd a gyerekek számára biztosítani és valamelyest enyhíthetik azt a traumát, amely a katasztrófa okozott.
 
A magyar csoport és kísérőik november 4-én, reggel indultak autóbuszokkal Devecserről. Az indulásnál jelen volt Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövete.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok