2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Lisztomania 2011 - Évfordulós programsorozat Burgenlandban

2010. november 8.
Lisztomania 2011 címmel rendeznek programsorozatot Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából jövőre Burgenlandban; a zeneszerző szülőfalujában, Raidingban (Doborjánban) 140 Liszt-kompozíció csendül fel az emlékévben. Már a 2009-es Haydn-évben is kitűnő volt az osztrák és magyar partnerek együttműködése - hangsúlyozta Helmut Bieler burgenlandi tartományi kulturális tanácsos, aki azt is kiemelte: rendkívül fontos számukra, hogy a tartományt mint Európa egyik kulturális központját tegyék ismertté.
Raidingban felújították Liszt szülőházát és kibővítették a zeneszerző-zongoravirtuóz gyermekkorát bemutató kiállítást, az épület szomszédságában 2006-ban épített korszerű hangversenyterem programjának irányítására pedig sikerült megnyerniük az ugyancsak burgenlandi születésű neves zongoraművész testvérpárt, a szenvedélyes Liszt-játékos Eduard és Johannes Kutrowatzot.
 
Liszt Ferenc szülőházában. A zeneszerző 1811. október 22-én született Doborjánban (fotó: Kultúra.hu)
Liszt Ferenc szülőházában. A zeneszerző 1811. október 22-én született Doborjánban (fotó: Kultúra.hu)
Johannes Kutrowatz elmondta, hogy az évet - az évszakokhoz igazítva - négy rövid szakaszra tagolják. A bevezető szakasz január 27-én indul a Kutrowatz-fivérek ünnepi koncertjével, amely előtt Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök emlékezik meg a világpolgár Liszt Ferencről. Liszt Cosima utódai közül Nike Wagnert várják Raidingba.
 
Az ünnepi nyitányként aposztrofált második részben március 17. és 20. között Liszt zongoraművei csendülnek fel, s Leslie Howard és Ivo Pogolerich fellépése emeli a programok rangját - részletezte Johannes Kutrowatz.
 
Johannes (balra) és Eduard Kutrowatz zongoraművészek, a doborjáni (Raiding) koncertterem intendánsai zongorán játszanak a budapesti Osztrák Kulturális Fórum szalonjában, ahol a Lisztomania 2011 elnevezésű, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójához kap (fotó: Kultúra.hu)
Johannes (balra) és Eduard Kutrowatz zongoraművészek, a doborjáni (Raiding) koncertterem intendánsai zongorán játszanak a budapesti Osztrák Kulturális Fórum szalonjában, ahol a Lisztomania 2011 elnevezésű, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójához kap (fotó: Kultúra.hu)
A Határátlépők című sorozatban június 12. és 16. között a vokális alkotások szólalnak meg, a Wiener Akademie Orchestra Martin Haselböck vezényletével pedig ekkor kezdi el a 13 szimfonikus költemény előadását, amit azután az Ünnepi hangoknak elnevezett záró sorozatban folytatnak október 19. és 20. között.
 
A finálé különösen erős lesz, Boris Bloch zongoraestje után Eduard Kutrowatz kíséretével Adrian Erőd énekel Liszt-, Kodály- és Grieg-dalokat, valamint édesapja, Erőd Iván Krokodilsliederjét. Liszt születésének 200. évfordulóján, 2011. október 22-én pedig Daniel Barenboim zongorázik a zeneszerző szülőháza melletti koncertteremben.
 
Fotó: Kultúra.huEduard Kutrowatz szerint egész Burgenland készül a bicentenáriumra. A jövőre 30. alkalommal megrendezendő, Gidon Kremer alapította Lockenhausi Kamarazenei Fesztivált is Liszt életművének szentelik. Mivel itt van a tartomány legnagyobb orgonája, 12 részes orgona-sorozatot is szerveznek.
 
Több kiállítás is megidézi a zeneszerző alakját, ezekhez magyar közgyűjtemények is kölcsönöztek anyagokat. A kismartoni (eisenstadti) Haydn-házban párhuzamot vonnak a két muzsikus zenekarvezetői tevékenysége között, a Tartományi Múzeumban olyan személyes relikviákat és dokumentumokat állítanak ki, amelyek bemutatják, hogy alakult ki a Heinétől kölcsönzött Lisztomania fogalom, s hogy lett romantikus szupersztár Liszt Ferencből.
 
Az évfordulóra megjelenik Liszt egyetlen, fiatalkori operájának, a Don Sanche-nak a kottája, CD-t és a zeneszerzőről szóló gyermekkönyvet adnak ki, emlékérem, sőt bor és borpárlat is készül.
 
(MTI)

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok