2022. augusztus 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"A ma gyermekei, a holnap esélyei"

2010. november 17.
A közelgő magyar EU-elnökség jegyében rendezték meg 2010. november 15-16-án Brüsszelben a “Gyermekek Európája” (“Europe del’Enfance”) címet viselő nemzetközi konferenciát. Az eseményen Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nevében Dr. Ágoston Zsuzsanna, a Gyámügyi Osztály jogi főreferense mondott beszédet.
Ebben részletesen kitért a családpolitika főbb, hazánkat is érintő problémáira, a jelenlegi, ill. a jövőbeni elképzelésekre, valamint az új kormány tervezett intézkedéseire a témában.
 
Dr. Ágoston Zsuzsanna hangsúlyozta, Magyarország a 2011-es EU elnökség során kiemelt szerepet szán a családügyi és a demográfiai kérdéseknek. Ezen terület fontosságát és aktualitását az adja, hogy szinte minden tagállamban komoly gondot jelent a gyermekszám csökkenése, holott a társadalom számára a gyermek a holnap esélye.
 
Elsőrendű kérdés a gyermeket vállaló családok támogatása: a gyermekkel otthonmaradó szülők megfelelő családtámogatási ellátásban részesítése, részmunkaidős foglalkoztatás megoldása, a gyermekek fejlődését szolgáló napközbeni ellátások kiterjesztése.
 
A magyar családpolitika kiemelt célja, hogy a társadalom alapsejtjeit jelentő családok létbiztonságát a gyermeknevelés költségeinek csökkentésével erősítse, a gyermekvállalást ösztönözze. A nők munkavállalásával kapcsolatos fontos feladat a rugalmas munkaidő és a távmunka szélesebb körben való elterjesztése.
 
Másfelől azoknak a családoknak is támogatást kíván nyújtani a kormány, amelyeknél a harmadik, negyedik gyermek megszületésének akadálya lehet a szülők félelme attól, hogy gyermekeiket nem fogják tudni megfelelő színvonalon ellátni. Ennek érdekében a parlament elfogadta a gyermekes családok rendkívüli adókedvezménnyel történő támogatását. Az adókedvezmény már az egy-két gyermekes családokat is megilleti, de azok a családok, amelyek kettőnél több gyermeket nevelnek, nagyságrendekkel magasabb adókedvezményre válnak jogosulttá 2011-től, mint eddig.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok