2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Magyar Nemzet megalapozatlan, félrevezető képet fest az idei felvételi eljárásról

2010. január 26.
A Magyar Nemzet január 26-án megjelent, „Botrányba fulladt a középiskolai felvételi” című cikkével kapcsolatban az Oktatási és Kulturális Minisztérium hangsúlyozza, hogy rendben lezajlott a középiskolai felvételi január 22-én 103 helyszínen mintegy 8600 diák, január 23-án pedig 467 helyszínen közel 61 és fél ezer diák részvételével.
Az 570 helyszín közül összesen egyetlen egy esetében történt szabálytalanság: az ország egyik középiskolájában - a budapesti Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnáziumban - felbontották és felhasználták a január 28-ai pótnapra csomagolt magyar nyelvi, és később a matematika feladatsorokat is.
Azokat a diákokat, akik a tévesen felbontott feladatlapokat oldották meg, nem éri hátrány, vizsgájuk természetesen érvényes. Az Oktatási Hivatal megkezdte a január 28-ai pótnapra az új feladatlapok kiküldésének megszervezését.
 
Az újság egyoldalú véleményének közlésével megalapozatlan, félrevezető képet fest az idei felvételi eljárásról. A feladatsorok nehézségével kapcsolatban botrányról beszélni jelen pillanatban nem más, mint az érintettek körében az amúgy is érthetően jelenlévő feszültség felesleges fokozása.
A dolgozatok kijavítása folyamatban van, hiteles értékelésükre csak ezt követően kerülhet sor. Az eredmények alapján készülő, a dolgozatok valós nehézségét érzékeltető statisztika idén is február közepén lesz elérhető a nyilvánosság számára.
Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy az elmúlt évben hasonló vélemények jelentek meg a középiskolai felvételivel kapcsolatban, a dolgozatok értékelése azonban egyértelműen bizonyította, hogy az írásbeliken elért átlagos eredmények pontosan megfeleltek az előzetesen várt teljesítményeknek.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok