2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Magyar Nemzet súlyos támadást intézett a magyar tudományos élet és a magyar felsőoktatás intézményi rendszere ellen - az OKM közleménye

2010. március 4.
A mai Magyar Nemzet Magukat zsűrizik az egyetemek című cikkében a magyar tudomány és felsőoktatás intézményrendszerének vezetőit és tagjait elfogultsággal vádolja és azzal, hogy képtelenek tudományosan objektív döntésre.
A Magyar Nemzet folyamatosan támadja a kutatóegyetemi pályázatot. Azt, amely teljes szakmai egyetértésen alapul, és nemzetközi tapasztalatokat felhasználva a magyar felsőoktatás jelentős minőségi javulását teszi lehetővé. A csütörtöki cikk tárgyi és ténybeli tévedésektől hemzseg, újfent támadva a magyar tudomány és felsőoktatás autonóm köztestületeit.
 
A Magyar Rektori Konferencia kezdeményezésére a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács és a Nemzeti Bologna Bizottság közös nyilatkozatban vállalta a felsőoktatásban a minőség- és teljesítményértékelés szempontjainak kidolgozását, amely alapján az egyetemek elnyerhetik a kiválósági helyek címet.
 
A cikk tévesen állítja azt is, hogy Orosz Magdolna a Nemzeti Bologna Bizottság elnöke. A valóság az: Orosz Magdolnát a Bologna Bizottság elnöke, Csirik János delegálta tagként a testületbe.
 
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium - egyetértve a Magyar Tudományos Akadémia elnökével - megerősíti azon nyilatkozatát, miszerint "a felsőoktatásban ugyanakkor szinte lehetetlen komoly szakmai testületet összeállítani úgy, hogy a tagoknak egyetlen egyetemhez se legyen köze".
 
A cikk állításaival ellentétben a miniszter nem önkényesen dönt a kutatóegyetemi címekről, hanem a bírálóbizottság által felállított sorrend alapján nevezi meg a címet elnyerő intézményeket.
 
Mivel a pályázati eljárás még nem zárult le, ezért érthetetlen és elfogadhatatlan a Magyar Nemzet cikke. Hiszen a magyar felsőoktatási intézményrendszer történetében még nem volt példa ilyen nagy horderejű, jelentős minőségi változást eredményező pályázatra. Úgy tűnik a kutatóegyetemi pályázat miatt savanyú a szőlő.
 
A Magyar Nemzet megkérdőjelezi a magyar tudományos élet és felsőoktatás szereplőinek hitelességét és tudományos szakmai objektivitását.
 
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium elfogadhatatlannak tartja a magyar felsőoktatás és tudomány intézményrendszerét ért támadást, ezért arra szólítja fel a Magyar Nemzetet és újságíróját, Farkas Melindát, hogy a magyar tudományos élettől és felsőoktatástól kérjen bocsánatot.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok