2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szőcs Géza Brüsszelben megnyitotta a "Magyar Vadak" kiállítást

2010. november 30.
Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár november 30-án, kedd este Brüsszelben megnyitotta a „Magyar Vadak” című kiállítást, amelyen tizenkét magyar festő 1904 és 1914 között készült ötven alkotása látható.
„A közös kulturális és művészeti gyökerek tették lehetővé, hogy a magyar fauvizmus gyakorlatilag a franciával egy időben jött létre” – mondta Szőcs Géza a kiállítás megnyitóján, a brüsszeli városházán.
Szőcs Géza Brüsszelben megnyitotta a 'Magyar Vadak' kiállítást
A Magyar Vadak nevüket a francia festészet XX. század eleji kezdeményezésétől, a fauves-októl kapták. A mostani brüsszeli kiállítás kurátorai - Rockenbauer Zoltán és Barki Gergely - múzeumoktól, magángalériáktól és magángyűjtőktől kölcsönözték az alkotásokat. Boromisza Tibor, Berény Róbert, Czóbel Béla, Dénes Valéria, Galimberti Sándor, Huszár Vilmos, Iványi-Grünwald Béla, Márffy Ödön, Perlrott Csaba Vilmos, Rippl-Rónai József, Tihanyi Lajos és Ziffer Sándor képei a fauvizmus mellett sajátos közép-európai gondolkodást tükröznek.
 
Szőcs Géza Brüsszelben megnyitotta a 'Magyar Vadak' kiállítást
A Magyar Vadak nem alkottak programszerű csoportot, nem hirdettek bombasztikus művészeti forradalmat, de hagyták, hogy hasson rájuk a Párizsból érkező új szellem, Gauguin és Cézanne festészete, vagy akár a különc fináncé, Henri Rousseau-é.
 
Szőcs Géza Brüsszelben megnyitotta a 'Magyar Vadak' kiállítást
A tárlat helyszíne és a kiállított művek együtt vezetnek át a mostani belga EU-elnökségből a 2011. január 1-jén kezdődő magyar elnökségbe.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok