2020. szeptember 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Mától Pécs Európa Kulturális Fővárosa

2010. január 10.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint Pécsnek Európa kulturális fővárosaként kultúrák találkozóhelyének, kézfogásának kell lennie. Ezt a tárcavezető a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megnyitó ünnepsége alkalmából rendezett sajtótájékoztatón mondta vasárnap.
Hiller István hangsúlyozta, Magyarország a legjobb arcát mutatja a világnak. Ez pedig a kultúra és a tudomány.
Mint rámutatott, ez az első alkalom, hogy magyar város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. "Nagyszerű dolog azt mondani, hogy Pécs Európa kulturális fővárosa."
 
Az oktatási és kulturális miniszter nagyszerű dolognak és az érdeklődésen messze túlmutatónak nevezte, hogy a megnyitó ünnepségen tiszteletét teszi a szerb és a horvát kulturális miniszter is. Köszönetet mondott Toller László és Tasnádi Péter volt polgármestereknek, Páva Zsolt polgármesternek, a pécsi civileknek, a Művészeti Tanács tagjainak, valamint a Hungarofest Kht-nak.
 
 
pecs01_100110_02
Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Csák Ferenc, az OKM nemzetközi szakállamtitkára és Rubovszky Rita, a Hungarofest Kht. igazgatója a sajtótájékoztatón (Fotó: Gordon Eszter)
 
Hiller István reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező év Pécs és a magyar kultúra történetében feledhetetlen év lesz.
 
Bajnai Gordon miniszterelnök beszédében azt emelte ki, hogy Pécs számára az Európa Kulturális Fővárosa cím óriási lehetőség, de ugyanakkor felelősség is. Az EKF nem egyszerűen egy évről szól, hanem arról, hogy Pécs felkerüljön Európa térképére.
 
"Ami ma itt kezdetét veszi, nemcsak Pécsről, hanem Magyarországról szól. A példamutatásról, hogy az igazán lényeges dolgokban össze tudunk fogni" - vélekedett a kormányfő.
 
Páva Zsolt, Pécs polgármestere szimbolikus jelentőségűnek tartotta azt, hogy Pécs - ahol a német és a török kultúra nyomai egyaránt jelen vannak - Essennel és Isztambullal együtt viseli 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet.
 
Mint kiemelte, Pécs méltó módon fogja képviselni önmagát, Magyarországot és a régiót.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Megnyitó ünnepség
A megnyitón nagy farsangi menet keretében a korokat és az azokból származó kulturális energiákat jelmezbe öltözve hozzák el pécsi iskolások, színészek, bábosok. Minden kort egy hatalmas bábu vezet. A menet a Zsolnay kúttól indul és a Belvárosi templom előtti színpadhoz érkezik. Megelevenedik a római kor, az ókeresztény időszak, I. István és Nagy Lajos király uralkodásának időszaka, a reneszánsz, a török hódoltság kora, a felvilágosodás, a reformkor, a XX és a XXI. század. A műsorszámokat főleg pécsi művészek adják elő, illetve innen elszármazott, vagy valamikor itt alkotó emblematikus hazai sztárok. A műsorban fellép többek között a Bab Társulat, a Bóbita Bábszínház, a PTE-ETK-FONTIFIVE Tánccsoport, a Tanac Táncegyüttes, a Pécsi Balett, a Pécsi Vasutas Fúvószenekar, valamint a Szélkiáltó Együttes. A zenei összeállítást és a zeneszámok egy részét Erdész Róbert, a nemzetközi hírű Solaris együttes billentyűse komponálja.
A fináléban a fellépők és néhány hazai sztár közös produkcióját élvezheti a közönség, a művészek között köszönthetjük Demjén Ferencet, Lang Györgyit, Kandech Evelyne-t és Balikó Tamást, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját, valamint további meglepetés vendégeket.
 
Pécs és az Európa Kulturális Fővárosa - pályázat
Pécs történelmi, kulturális, művészeti és tudományos hagyományainak köszönhetően már régóta az ország egyik legizgalmasabb városa. 2005-ben megszületett A határtalan város címet viselő pályázat, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó települések tervei közül a legjobbnak ítélt a magyar kormány által felkért zsűri. Az Európai Unió Bizottsága 2006. november 13-án született döntésével Pécs 2010-re elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet Isztambul és a Ruhr-vidéki Essen mellett.
 
Annak érdekében, hogy az európai nagyvárosokhoz hasonlóan rangos Európa Kulturális Fővárosa programot valósíthasson meg, Pécs 2006-tól tematikus felvezető éveket rendezett.
 
Az első esztendőben a kulturális örökség, 2007-ben a tanulás és tanítás, 2008-ban a környezet és egészségkultúra, 2009-ben - szorosan kapcsolódva a Pécsi Egyházmegye fennállásának 1000. évfordulójához - a vallási kultúra került a programok középpontjába. Fokozatos programfejlesztésről van tehát szó, amelynek tapasztalatai, valamint a hazai és nemzetközi kulturális kapcsolatok hálózatának kiépülése és folyamatos erősödése komoly segítséget jelentenek a 2010-es program sikeres lebonyolításához.
 
Kulturális programok
Az EKF keretében 350 kulturális program és mintegy 100 civil és további 80-100 regionális társprogram várja a közönséget a baranyai megyeszékhelyen és a környező településeken.
 
2010-ben Pécsett kulturális léptékváltás történhet, ezért a program missziója az is, hogy a statikus rendezvény- és fesztiválcentrikus kultúra helyett újjáélessze a közösségi lét örömét, hogy a 2010-es programévtől a kultúra Pécsett elsősorban közösségi életérzést, közös élményt jelentsen a városlakók és a városba érkezők számára.
 
A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programot nem csupán nagyszabású fesztiválévnek tekintjük, hanem egyúttal olyan lehetőségnek is, amely új, a 2010-es év után is továbbélő kezdeményezéseknek ad teret.
 
Az EKF kulturális programjai 1,850 milliárd forintból valósulnak meg. Ebből 1 milliárd forintot a kormány, 450 millió forintot a város adott, 400 millió pedig a Melina Mercouri díj összege volt (1,5 millió euró) - és további mintegy 200 millióról szponzorokkal tárgyalnak.
 
Beruházások
A kulturális programokhoz szervesen kapcsolódnak a kulcsberuházások is, amelyek természetesen nem egy évre, hanem hosszú távra épülnek, és már a 2010. évben újabb lendületet kapó fejlődésnek megfelelő igények kiszolgálására hivatottak. Így, a kulturális-művészeti programokkal, a megvalósuló beruházásokkal, illetve a folyamatosan fejlődő hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatokkal válik szerves egésszé mindaz, ami A határtalan város című pályázatban célként megfogalmazódott.
 
A fejlesztések közül sok szervesen kötődik a 2010-es évhez, a városrészek megszépülő központi terei, parkjai például nemcsak a pécsiek számára varázsolják még élhetőbbé a várost, de az idelátogatók is megújult környezetben élvezhetik a kulturális programokat. A Zsolnay Kulturális Negyed, a Konferencia- és Koncertközpont, a Nagy Kiállítótér és a "Múzeum utca" több kulturális program helyszíneként már 2010-ben komoly szerephez jut, míg a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, bár 2010-ben nyitja meg kapuit, egyértelműen a jövőnek épül.
 
Új kulturális negyed épül Pécsett
A Zsolnay nevet nemcsak hazánkban, hanem Európában is jól ismerik. A pécsi gyár területe a helyszíne a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program legjelentősebb, egyben legnagyobb költségvetéssel bíró Zsolnay Kulturális Negyed nevet viselő kulcsberuházásának. Csaknem 11 milliárd forintból kel új életre a nagynevű porcelánmanufaktúra 5 hektáros területe, amely tartalmilag négy részre tagolódik majd:
  • Míves Negyed (a Zsolnay családdal és történettel kapcsolatos kiállítás, valamint a Gyugyi-gyűjtemény, Zsolnay-mauzóleum, az Alkotó- és Inkubátorház, továbbá a Kézművész utca),
  • Alkotó Negyed (kulturális intézmények, vendéglátóhelyek, fesztiválok),
  • Gyermek és Családi Negyed (Planetárium, Pécsi Galéria, Bóbita Bábszínház),
  • Egyetemi Negyed
A Pécsi Konferencia- és Koncertközpont a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program kulcsberuházásai között a projekt "zászlóshajójának" számít. A beruházás célja egy nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő akusztikai adottságú, korszerű technikát felvonultató multifunkcionális épület létrehozása, amely hangversenyteremként és konferenciaközpontként egyaránt megfelel a kor legmagasabb elvárásainak.
 
A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont fő feladata, hogy kiszolgálja Pécs és a régió lakosságának információs igényét, emellett pedig a "város nappalijaként" közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is alkalmas lesz. Az európai uniós szakmai követelményeknek megfelelő új intézmény integrálja a város három jelentős könyvtárát: a városit, a megyeit és a központi egyetemi könyvtárat. Ezek mellett kap helyet az új könyvtárban a PTE Állam- és Jogtudományi, valamint Közgazdaságtudományi Karának könyvállománya is.
 
A Közterek és parkok újjáélesztése nevű kulcsberuházás célja, hogy a programban szereplő megújult városrészek a jövőben valódi közösségi térként funkcionálhassanak, népszerű találkozási helyek legyenek, és a szabadidő sokszínű eltöltésének lehetőségét nyújtsák használóik számára. A közterek és parkok két ütemben öltenek új külsőt, köztük többet már használatba vehettek a pécsiek. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program e kulcsberuházás segítségével - követve az európai gyakorlatot - még élhetőbbé, barátságosabbá teszi a várost.
 
A Nagy Kiállítótér - Múzeum utca kulcsberuházás megvalósulásával a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program során európai színvonalú kiállítótér fogadja majd a helybélieket és az idelátogatókat, de méltó helyet kapnak a páratlan értékű gyűjtemények is.
 
A beruházásokat 85 százalékban az EU finanszírozza, a kormány 5 százalékos kiegészítő alapot biztosít, míg Pécs a költségek 10 százalékát állja. A mintegy 35 milliárd forint értékben megvalósuló kulcsberuházások ma hazánk legnagyobb városfejlesztési projektjét jelentik.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok