2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A mentőkhöz vezetett Schmitt Pál első útja államfőként

2010. augusztus 7.

A budapesti Markó utcai mentőpalota fennállásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre látogatott el első államfői útján Schmitt Pál. A rendezvényen az infokommunikációs államtitkár közölte, többmilliárdos forrásból korszerűsödhet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentésirányítási és segélyhívási rendszere.

A köztársasági elnök a szombati ünnepségen "fantasztikus hálózatnak" nevezte a mentőszolgálatot. Schmitt Pál kiemelte, a mentők munkája egy 24 órás, "nonstop" szolgálat.

 

Mint mondta, arról soha nem hallani, hogy napi több ezer beteghez időben érkeznek a mentők, arról viszont, ha néha 3-5 percet késnek valahonnan, címlapok keletkeznek. Az államfő mindezt méltánytalannak nevezte.

 

A mentőkhöz vezetett Schmitt Pál első útja államfőként

 

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az eseményen azt hangsúlyozta, hogy a mentőszolgálat az egészségügyi ellátás kulcsfontosságú része.

 

"Nincs fontosabb és nincs magasztosabb cél, mint emberi életekért kockáztatni sokszor a saját életüket" - utalt a mentők munkájára.

 

A tárcavezető beszédében felhívta a figyelmet az önkéntesség fontosságára, amelyről, mint mondta, mostanában nagyon keveset lehet hallani, holott szerinte az embereknek el kell gondolkodniuk arról, hogy az ország továbblépése érdekében mit tudnának önkéntesen tenni.

 

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára a rendezvényen közölte: jelentős mértékben korszerűsödhet az OMSZ mentésirányítási és segélyhívási rendszere abból a 3,5 milliárd forintos forrásból, amely az Európai Unió és a magyar kormány együttműködésének keretében nyílhat meg.

 

Hozzátette, ezzel a mentőszolgálat munkája jóval korszerűbb, költségtakarékosabb, gyorsabb és egyszerűbb lehet.

 

Az Országos Mentőszolgálat mentőegységei az elmúlt évben mintegy egymillió beteget láttak el, és ez idő alatt a mentő gépkocsik több mint 34 millió kilométert tettek meg. Az esetek 78 százalékában tudták teljesíteni a 15 percen belüli helyszínre érkezési időt.


Forrás: MTI

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok