2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Múzeumok mindenkinek - Elindult az e-learning képzés

2010. július 23.
Mindenki számára elérhető e-learning oktatást indított el a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK), amelynek segítségével bárki önállóan gyarapíthatja múzeumpedagógiai ismereteit, és számot is adhat tudásáról. Az egyes kurzusokat napi egy óra ráfordítással akár már két hét alatt is sikeresen teljesíthetik a hallgatók.
A képzések célja a kompetenciafejlesztő pedagógusok és múzeumi szakemberek számának növelése, az újszerű múzeumpedagógiai megoldások megismertetése, valamint a múzeumok és a közoktatási intézmények közötti együttműködések megalapozása.
 
A MOKK kurzusait elsősorban a múzeumok különböző szintű vezetői, valamint a múzeumokban dolgozó, a kulturális értékek közvetítésében, interpretálásában résztvevő múzeumi szakemberek, illetve pedagógusok, közoktatásban résztvevő szakemberek részére ajánlják. Az e-learning adta keretrendszer segítségével azonban bárki regisztrálhat egy-egy - a hagyományos tananyagra épülő - képzésre, a tanulmányok sikeres befejezéséről pedig oklevelet kaphat.
 
Az e-learning új és hatékony tanulási eljárás, amely egyesíti magában a hagyományos és távoktatási, valamint az internet nyújtotta lehetőségeket. Olyan online környezet, amelyben elérhetőek az oktatási anyagok, különböző információk a programról, emellett az interaktív kommunikáció lehetőségét is biztosítja. Előnye a rugalmasság, elérhetőség, kényelem, és a saját időbeosztás szerinti előrehaladás.
 
Regisztrációt követően a hallgató felveheti az aktuális kurzusokat, és később a rendszer segítségével mindig pontosan követheti, hol jár a tananyagban. A képzésben további, a hatékony tanulást elősegítő lehetőségek állnak rendelkezésre: link- és dokumentumtárak, fórumok. Minden tananyag végén interaktív olyan feladatok és tesztek találhatóak, amelyekkel a megszerzett tudás ellenőrizhető. A kurzus sikeres elvégzéséhez a záró tesztet legalább 80%-os eredménnyel kell megoldani, sikertelen teszt esetén a hallgató még kétszer próbálkozhat.
 
Napi egy óra ráfordítással mintegy két hetet vesz igénybe a kurzusok elvégzése, de természetesen nincs időkorlát. Jelenleg a "Szórakoztatva tanulni, tanulva szórakozni - Projektmódszer a múzeumpedagógiában" című kurzusra lehet beiratkozni. Év végéig összesen öt, a MOKK hagyományos képzéséből is jól ismert kurzust hirdetnek meg e-learning rendszerben.
 
A tananyag önálló használatra készült, de szakmai kérdések felmerülése esetén a MOKK szakértői csapata készséggel áll a hallgatók rendelkezésére az e-learning@sznm.hu címen.
 
Az e-learning képzés, és a MOKK kiadványai elérhetőek a MOKK honlapján: www.mokk.muzeumokmindenkinek.hu.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok