2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Jelölés a Nemzet Sportolója címre

2010. december 15.
A sportról szóló 2004. évi I. törvény 62. § (1) bekezdése értelmében a Kormány „Nemzet Sportolója” címet és ezzel járó életjáradékot biztosíthat tizenkét, hatvanadik életévét betöltött, kimagasló eredményt elért olyan sportoló számára, aki aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a magyar sportéletben.
A Kormány a tizenkét fős szabálytól – indokolt esetben, a sportpolitikáért felelős miniszter javaslatára – egyedi döntésével, a jogosultak körének bővítése céljából eltérhet. A Nemzet Sportolója címről szóló 40/2004. (III. 12.) Korm. rendelet alapján a cím adományozására vonatkozóan javaslatot tehetnek az:
  • országos sportági szakszövetségek,
  • az országos sportági szövetségek,
  • a fogyatékosok országos sportszövetségei,
  • a sport területén működő egyéb társadalmi szervezetek,
  • valamint bármely természetes személy.
A kormányrendelet szerint egy jelölő szervezet és személy több sportolót is javasolhat. A szövetségek csak saját sportágukból jelölhetnek sportolót.
 
A jelölő szervezetek és természetes személyek, így maguk a cím birtokosai is a halálesettől számított 60 napon belül juttathatják el új jelöltre vonatkozó elképzeléseiket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára részére.
 
Az államtitkár a javaslatokat - a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, a Nemzeti Sportszövetséggel, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségével, a Sportegyesületek Országos Szövetségével és a Magyar Sportújságírók Szövetségével való egyeztetést és a Nemzet Sportolója cím birtokosaival történő konzultációt követően - elbírálja. A cím elnyerésére javasolt sportoló nevét a nemzeti erőforrás miniszter terjeszti a Kormány elé, amely határozattal dönt a cím adományozásáról.
 
A cím adományozására vonatkozó javaslatokat a jelölő lap kitöltésével 2011. január 14-ig kell elküldeni az NEFMI Sportért Felelős Államtitkárságára (1054 Budapest, Hold u. 1., a borítékon szükséges feltüntetni: „Jelölés a Nemzet Sportolója címre”). A jelölőlap és további információ a Sportoló Nemzet honlapról is letölthető.
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok