2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nyugdíjba mehetnek a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők

2010. november 22.
A családi adórendszer és a részmunkaidős foglalkoztatás támogatásának bevezetésén túl újabb kormányzati intézkedés ismeri el a dolgozó anyákat. Fontos ígéretét teljesíti a kormány a nők számára biztosított kedvezményes nyugdíjazás lehetőségének megteremtésével. Január elsejétől valamennyi nő számára 40 év munkaviszony után teljes összegű öregségi nyugdíj jár, ebbe beleszámít a gyermekneveléssel töltött idő is, legfeljebb 8 év időtartamban.
A kormány benyújtotta az Országgyűlés elé az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely szerint január elsejétől külön életkori megkötés nélkül mehetnek nyugdíjba azok a nők, akik 40 év munkaviszonnyal rendelkeznek. A nyugdíjba vonulók számára teljes összegű nyugdíjat biztosít a kormány, ezzel is elismerve a dolgozó nők családi szerepvállalásának, különösen a gyermeknevelés terén betöltött szerepét.
 
A kedvezményre jogosító időbe beszámít a tényleges munkaviszony mellett a gyermekneveléssel töltött időszak (terhességi gyermekágyi segély, GYES, GYED, gyermeknevelési támogatás folyósítási időszaka) is, összesen legfeljebb 8 év időtartammal számítva. A benyújtott törvényjavaslatról várhatóan december 20-án dönt az Országgyűlés.
 
Az intézkedés célja a nők munkaerőpiacon, valamint a családban való helytállásának elismerése, így a tanulmányokkal töltött időszak, a munkanélküli ellátás ideje, valamint az ápolási díj folyósításának időszaka a 40 éves munkaviszonynak nem képezi részét.
 
A kedvezményes nyugdíjazási lehetőség a kormány reményei szerint elő fogja segíteni az érintett nők további családi szerepvállalását, ezzel együtt pedig javíthatja a fiatalabb gyermekes anyák munkaerő-piaci részvételének feltételeit is.
 
A kormány emellett a részmunkaidőben dolgozó nők után fizetendő társadalombiztosítási járulék 27%-ról 20%-ra történő csökkentésével is támogatja, illetve elismeri a dolgozó anyák kettős helytállását. Az erről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés már elfogadta, a kedvezményes részmunkaidős foglalkoztatás szintén 2011. január 1-jén életbe lép.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok