2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Országos Mentőszolgálathoz kerül a betegszállítás

2010. december 9.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága tervei szerint még az idén kihirdetik a betegszállításról szóló 19/1998. NM rendelet módosítását a közigazgatási egyeztetéseket követően, jelentette be Dr. Beneda Attila, az ágazat kabinetfőnöke a mai napon megtartott országos betegszállító konferencián.
Az Államtitkárság szerint a betegszállítókra nagy szükség van az egészségügyi ellátórendszerben, azonban a jelenleginél sokkal hatékonyabb működéssel. Ennek érdekében 2011 első felében kiépülhet egy online nyomkövetéses rendszer, amellyel átláthatóbbak lesznek a betegszállítások, illetve az Országos Mentőszolgálathoz kerül a betegszállítás egységes irányítórendszere. Az online nyomkövetéses rendszer az egészségügyi ágazat saját forrásából valósul meg, így a korábban a betegszállítókat terhelő irányítási költségeket a jövőben saját működésükre fordíthatják, vagyis ezáltal plusz anyagi forráshoz juthatnak. Mindkét intézkedés azt a célt szolgálja, hogy a betegút-szervezésben fellelhető belső hatékonysági tartalékok enyhítsenek a szűkös finanszírozás gondjain.
 
A rendelet módosítását követően a betegszállító egységek a mostaninál sokkal hatékonyabban vethetők majd be egy esetleges katasztrófahelyzet esetén is.
 
A betegszállítókkal folytatott egyeztetéseknek megfelelően bekerül a jogszabályi javaslatba az indokolatlan betegszállítások, valamint az indokolatlan távolsági és ünnepnapi betegszállítások kiszűrése is. A jogszabály előírja majd azt is, hogy a betegszállítást végzőknek milyen képzettséggel kell rendelkezniük. Erre azért van szükség, mert betegszállítás közben bármikor előállhat olyan vészhelyzet, amikor a szállítást végző szakembernek sürgősségi ellátást kell nyújtania.
 
A közelmúlt eseményeinek ismeretében – amikor is néhány szolgáltató csődöt jelentett – fontos a betegszállítás biztonságos folyamatos működésének a megteremtése. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság jogszabálytervezete a tartalékautók bevethetőségével kívánja megoldani az ilyen előre nem látható eseteket.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok