2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Orvost adunk a hazának – az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleménye

2010. augusztus 5.

A kormány első intézkedéseinek köszönhetően a fiatal orvosok döntő többsége úgy döntött, hogy szülőföldjén marad, és belép a szakképzési rendszerbe, így szeptembertől a kórházak hiányterületeire is várható fiatal orvos. Mindezt Dr. Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egészségügyért felelős helyettes államtitkára jelentette be Dr. Sélleiné Márki Mária főigazgatóval és Dr. Papp Magorral, a Magyar Rezidens Szövetség elnökével a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben tartott közös sajtótájékoztatón, augusztus 5-én.

 

Mint ismeretes, a Nemzeti Együttműködés Kormánya július 7-én több ponton is módosította a rezidensrendeletet. A megváltoztatott rezidensrendelet nyomán a távozást fontolgató végzős orvostanhallgatók közel 5/6-át sikerült itthon tartani a magyar betegellátás és a szakorvosképzés számára. Így 231 fővel több orvos lépett be a szakorvosképzésbe, mint amennyi a kormány intézkedése nélkül belépett volna, hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Amennyiben ez a 231 fő külföldre távozott volna, az a képzésük árának megfelelő 4,2 milliárd forint azonnal veszteséget jelentett volna Magyarországnak.

 

Idén olyan hiányszakmákra is jelentkeztek medikusok, amelyek iránt az elmúlt években nem sikerült az érdeklődést felkelteni, fejtette ki Dr. Cserháti Péter. Leszögezte, az előző kormány stratégiája, a röghöz kötés helyett a NEFMI átfogó intézkedéseket kíván hozni annak érdekében, hogy az orvosi pályára lépők számára előnyössé váljon a hazai életpálya.

 

Dr. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke emlékeztett arra, hogy az orvosegyetemek Hallgatói Önkormányzatának felmérése szerint a végzős hallgatóknak mintegy 2/3-a nem lépett volna be a magyar szakképzési rendszerbe, ha hatályban maradnak az előző kormány rendelkezései.

 

Dr. Sélleiné Márki Mária, a kórház főigazgatója hangsúlyozta, hogy a súlyos orvoshiánnyal küzdő szolnoki kórházba az új kormány intézkedésének eredményeképpen a meghirdetett 34 rezidens álláshelyre 41-en jelentkeztek, közülük 16-an hiányszakmában szeretnének elhelyezkedni.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok