2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Rendkívüli tanévzárás az árvízzel sújtott településeken

2010. június 6.

Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára azzal a kéréssel fordul az árvízzel sújtott borsodi települések jegyzőihez, hogy rendkívüli szünet elrendelésével, zárják le az idei tanévet azokban az oktatási intézményekben, ahol a tanítás ellehetetlenült, valamint ott, ahol az iskolába járó diákok meghatározó többsége a súlyosan veszélyeztetett településeken él, s az elmúlt napokban családjaikkal otthonaikból kitelepítések elszenvedőivé váltak. Az intézkedés indoklásaként hangsúlyozta: ebben a megrendítő helyzetben, ilyen zaklatott lelkiállapotban érdemi munka sem a tantestület, sem a diákok részéről nem várható el.

Az államtitkár tájékoztatása szerint természeti katasztrófa esetén a jogszabályok lehetővé teszik, hogy az idő előtti tanévzárás ellenére a tanulók megkaphassák bizonyítványaikat. Hozzáfűzte: az elmaradt tananyag pótlásáról a szeptembertől kezdődő új tanévben az iskolák gondoskodnak.

Az Oktatási Államtitkár és munkatársai kapcsolatot tartanak az érintett települések polgármestereivel, a térség országgyűlési képviselőjével és közreműködnek a szakszerű döntések meghozatalában.


Az államtitkár egyúttal felkérte az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi regionális igazgatóság vezetőjét, Ragályiné Hajdú Zsuzsát, hogy munkatársaival haladéktalanul mérjék fel, hogy az intézkedés hány iskolát, hány gyermeket érint.


Hoffmann Rózsa arról is beszámolt, hogy a kormány soron kívüli intézkedésével, gondoskodik az elöntött településekről kitelepített mintegy 1000 gyermek biztonságos elhelyezéséről.


A Nemzeti Erőforrás Minisztérium részéről az oktatási, valamint Soltész Miklós, szociális államtitkár egyeztetéseket folytatott a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum vezetőjével, hogy az árvízkárosult gyermekek – tanári kísérettel – 10 napra térítésmentesen a fenyegető árvíztől távol, nyugodt körülmények között tölthessék el azt az időt, amíg hazatérésük lehetővé válik.


Az érintett települések polgármesterei, jegyzői a gyermeklétszám feltüntetésével a zánkai táboroztatásra az info@oh.gov.hu e-mail címen jelezhetik igényeiket.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok