2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Továbbra is a jogszabályoknak megfelelően működik az Útravaló Program

2010. április 7.
Az Útravaló Programban szereplő összes jogosult diák és mentor megkapja a támogatást, és a források sem csökkennek 1,7 milliárd forintra. A jogszabályokban előírt visszafizetési kötelezettség a Magyar Nemzet állításaival ellentétben nem hatezer, hanem 20 000 diákból 29 tanulót érint. A diákok támogatásra való jogosultsága tanév közben szűnt meg.
A Magyar Nemzet 2010. április 7-i számában, "Mézesmadzag útravalóul" című cikkében. ismét valótlanságokat állított az Útravaló Programmal kapcsolatban.
 
Bár az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Magyar Nemzet 2010. március 19-i számában megjelent, "Szegény gyerekektől követelnek vissza pénzt" című cikke nyomán tájékoztatta mind az újságot, mind a nyilvánosságot a valós tényekről, a napilap ismét ugyanazokat a valótlan állításokat tette az Útravaló Programról.
 
Ismét megállapítható, hogy az alapvető szakmai hiányosságok és tévedések mellett továbbra is az Útravaló Programra vonatkozó jogszabályok ismeretének teljes hiánya jellemzi a megjelent írást.
 
A visszafizetési kötelezettség a Magyar Nemzet állításaival ellentétben nem hatezer, hanem 20 ezer diákból 29 tanuló esetén áll fenn. Az érintett tanulók szociális alapú jogosultsága tanév közben szűnt meg.
 
Az idei költségvetés szerint az ösztöndíjprogramra ugyanúgy összesen közel 2,2 milliárd Ft áll rendelkezésre, mint 2009-ben.
 
A visszafizetési kötelezettség abban az esetben következik be, ha az ösztöndíjprogramban szereplő diákok - jogszabályban meghatározott - jogosultsága tanév közben megszűnik. A visszafizetési kötelezettség elsősorban a támogatási szerződést megkötő közoktatási intézményt kötelezi.
 
Az Útravaló Ösztöndíjprogramról a 152/2005. (VIII. 2.) Korm. Rendelet rendelkezik. Az Útravaló rendelet alapján: "amennyiben a tanuló vagy a mentor tekintetében az ösztöndíjra való jogosultság valamely feltétele megszűnik, a közoktatási intézmény a tanulóval, valamint annak mentorával nem köt ösztöndíjszerződést, illetve a már megkötött ösztöndíjszerződést egyoldalúan megszünteti, és erről a pályáztató szervet 8 munkanapon belül értesíti. A közoktatási intézmény az ösztöndíjszerződést azon hónap utolsó napjával szünteti meg, amely hónapban az ösztöndíjra való jogosultság feltétele megszűnt."
 
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a közelmúltban a Magyar Nemzetben megjelent és valótlan állításokat tartalmazó cikkek miatt négy sajtó-helyreigazítási eljárást kezdeményezett a Magyar Nemzet főszerkesztősége, illetve kiadója ellen. Az OKM valamennyi pert megnyerte, a jogerős ítéletek szerint a Magyar Nemzet helyreigazító közleményt köteles közzétenni. A jelen cikkben szereplő valótlan tények állítása miatt az Oktatási és Kulturális Minisztérium a szükséges jogi lépéseket megtette.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok