2023. szeptember 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Újra három év lesz a gyermekgondozási segély

2010. november 26.
Újra három év lesz a gyermekgondozási segély, azaz a gyes - jelentette be Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Ez a hosszabbítás visszamenőleg is érvényes lesz, tehát azokra is vonatkozik, akik most gyesen vannak. Nekik a jelenlegi szabályozás kétéves gyest enged meg. A kormány visszaállítja azt a gyakorlatot, hogy ha egy édesanya visszamegy dolgozni, akkor csak a részmunkaidős, maximum hatórás munkaidő mellett kapja meg a gyest, a nyolcórás munkaidő mellett már nem.
Január 1-jétől 3,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, miközben a tervezett infláció 3,4 százalékos lesz. Ez a növekedés egyaránt vonatkozik az öregségi, rokkantsági, özvegyi nyugdíjakra, az árvaellátásra és a baleseti járadékra. Mindez körülbelül 2.650.000 nyugdíjast érint. Azok, akik nem idén mentek nyugdíjba, további 0,6 százalékos növekedésre, tehát összesen 4,4 százalékos emelésre számíthatnak.
 
A nyugdíjak közé a sajátjogú és a hozzátartozói nyugellátások tartoznak.
  • Sajátjogú nyugellátások: öregségi (előrehozott, bányász-, korengedményes, korkedvezményes, szolgálati, művész-) nyugdíj, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék stb.
  • A hozzátartozói nyugellátások: özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj, baleseti hozzátartozói ellátások.
A felsorolt ellátások mindegyike, valamint a baleseti járadék is részesül az emelésben!
 
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, hogy december 31-ig a nem változik lakossági földgáz ára. Az új árszabályozási rendszer 2011. január 1-jétől indul. A bevezetésre váró sávos rendszernek köszönhetően fogyasztók 57%-ánál nem lesz áremelkedés, 9%-uknál is csupán minimális, egy százalék alatti növekedés várható. A 2011. január 1-jétől életbe lépő rendszerrel a kormány garantálja, hogy a kevésbé tehetős rétegek, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok terhei ne emelkedjenek. A 2010 júniusától érvényes ármoratórium már eddig is 15-20 százalék közötti áremeléstől kímélte meg a lakosságot, ugyanakkor a gázár-támogatás 2011. április 30-ig változatlanul megmarad. Ezt követően ez a támogatási forma beépül a lakásfenntartási támogatásba, melyet az önkormányzatoktól kell igényelni.
 
A kormány az otthonápolás fontosságát hangsúlyozza azzal a döntésével, hogy az ápolási díj alapösszegét 1000 forinttal emeli. Az emelés az ellátás egyes típusai tekintetében eltérő összeget jelent. Így a fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személy ápolása esetén az ápolási díj havi összege 1300 forinttal emelkedik.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok