2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Vasárnap kezdődik a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat

2010. január 8.
Két nap múlva hivatalos megnyitó ünnepség keretében kezdetét veszi a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, melyen köszöntőt mond Bajnai Gordon miniszterelnök, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Páva Zsolt Pécs Megyei Jogú Város polgármestere. A közönséget ebben az évben 350 kulturális program, mintegy 100 civil és további 80-100 regionális társprogram várja a baranyai megyeszékhelyen és a környező településeken.
Pécs történelmi, kulturális, művészeti és szellemi öröksége, nemzetiségeinek hagyományai, valamint földrajzi fekvése, környezete révén az egyik legizgalmasabb magyar város. A megnyitó művészeti koncepciója, hogy bemutassa mindazt az értéket, eredményt és kétezer éves kulturális örökséget, amelyre büszkék vagyunk, és amelyet Pécsen keresztül Magyarország mutatni kíván önmagának és a világnak.
 
A kulturális főváros megnyitó ünnepsége rendhagyó lehetőség arra, hogy „rendezzük végre közös dolgainkat”, tegyünk egy kísérletet saját magunk megszeretésére és megszerettetésére, a város értékeinek feltárására és bemutatására, mindezt egy egész Európában érthető XXI. századi audiovizuális nyelven. A kulturális főváros nyitó eseménye mindjárt a legelején szeretné megtalálni azt az irányt és hangnemet, ami leginkább megteremti ezt a harmóniát és érezhető kulturális energiát ad pécsieknek, magyaroknak és európaiaknak.
 
A megnyitón nagy farsangi menet keretében a korokat és az azokból származó kulturális energiákat jelmezbe öltözve hozzák el pécsi iskolások, színészek, bábosok. Minden kort egy hatalmas bábu vezet. A menet a Zsolnay kúttól indul és a Belvárosi templom előtti színpadhoz érkezik. Megelevenedik a római kor, az ókeresztény időszak, I. István és Nagy Lajos király uralkodásának időszaka, a reneszánsz, a török hódoltság kora, a felvilágosodás, a reformkor, a XX és a XXI: század. A műsorszámokat főleg pécsi művészek adják elő, illetve innen elszármazott, vagy valamikor itt alkotó emblematikus hazai sztárok. A műsorban fellép többek között a Bab Társulat, a Bóbita Bábszínház, a PTE-ETK-FONTIFIVE Tánccsoport, a Tanac Táncegyüttes, a Pécsi Balett, a Pécsi Vasutas Fúvószenekar, valamint a Szélkiáltó Együttes. A zenei összeállítást és a zeneszámok egy részét Erdész Róbert, a nemzetközi hírű Solaris együttes billentyűse komponálja.
A fináléban a fellépők és néhány hazai sztár közös produkcióját élvezheti a közönség, a művészek között köszönthetjük Demjén Ferencet, Lang Györgyit, Kandech Evelyne-t és Balikó Tamást, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját, valamint további meglepetés vendégeket.
 
Pécs és a MÁV Nosztalgia Kft. együttműködésének köszönhetően egyedülálló lehetősége nyílik az érdeklődőknek, hogy ellátogassanak a programév megnyitójára. A 2010-ben tíz éves fennállását ünneplő Magyar Vasúttörténeti Park az újév első programjaként január 10-én nosztalgiavonatot indít Pécsre. A Pécs 2010 EKF programév tiszteletére Sopiane névre keresztelt élményvonat ezen a napon különlegesen kedvezményes, 2010 Ft-os retúrjeggyel vehető igénybe.
 
Az EKF kulturális programjai 1,850 milliárd forintból valósulnak meg. Ebből 1 milliárd forintot a kormány, 450 millió forintot a város adott, 400 millió pedig a Melina Mercouri díj összege volt (1,5 millió euró) – és további mintegy 200 millióról szponzorokkal tárgyalnak.
 
Pécs 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt Európa Kulturális Fővárosa. Pécs a reneszánszára készül. A Határtalan város a világgal kívánja megosztani kincseit. Európa Kulturális Fővárosaként szeretné képviselni a magyar kultúrát és befogadni Európa, a világ kultúrájának végtelenül sokféle árnyalatát. Fel szeretné mutatni egy európai határvidék kultúráját és egyben a kultúra határtalanságát is. Az EKF nem csupán nagyszabású fesztiválév, hanem egyúttal olyan lehetőség is, amely új, a 2010-es év után is továbbélő kezdeményezéseknek ad teret.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok