2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

VI. Országos Szociális Konferencia és díjátadó

2010. november 11.
1997 óta a Szociális Munka Napja november 12. Ebből az alkalomból idén hatodik alkalommal rendeznek kétnapos díjátadóval egybekötött országos szociális konferenciát Keszthelyen.
A konferencián a résztvevők előadásokat hallhatnak és kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt szociális témában.
 
Nyitrai Imre helyettes államtitkár az esemény első napján összegezte az elmúlt hetekben a hét régió központi városaiban megrendezett „Új Megegyezés 2010” szociális ágazati szakmai konzultációsorozat eredményeit. A konferenciasorozaton összesen ezerötszázan vettek részt, 250 kérdés és javaslat született, s az ott megfogalmazott elképzelések képezik a szociális rendszer jövő évi átalakításának alapját.
 
A szociális ellátórendszer fenntartása érdekében fontos, hogy ne legyen több elvonás az ágazati normatívákat illetően és csökkenjenek az ágazat terhei. Az ellátottak érdekében komplexebb, problémaközelibb beavatkozásra van szükség. Egyszerűsíteni kell a bonyolult jogi szabályozást és radikálisan csökkentetni kell az adminisztrációs terheket.
 
Biztosítani kell az ágazatban a kiszámíthatóságot szakmai, finanszírozási és ellenőrzési oldalon egyaránt, továbbá a finanszírozási rendszert igazságosabbá kell tenni. Az ágazatban dolgozók számára is biztosítani kell a kiszámíthatóságot és növelni kell munkájuk megbecsültségét, ennek érdekében életpályamodellt kell kialakítani az itt dolgozók számára.
 
A rendezvény első napján Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Nyitrai Imre helyettes államtitkár szakmai elismeréseket adtak át a Szociális Munka Napja alkalmából.
 
„Esélyegyenlőségért-Díj” az esélyegyenlőség előmozdítása, megteremtése terén elért kiemelkedő eredmények, valamint a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokhoz tartozó személyek jogainak érvényesítése és az emberi méltóság védelme és minél szélesebb körű érvényesítése és népszerűsítése területén végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként adományozható. A díjat Prof. Dr. Zöld András, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar dékán-helyettese vehette át.
 
A családalapítás, a gyermeknevelés támogatása, a családok jólétének növelése érdekében, továbbá a családvédelem területén, illetve az ezzel foglalkozó intézményekben kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenység elismeréseként adományozható „Pro Familiis-Díj”-ban részesült Norbert Ceipek, a bécsi Drehscheibe am Augarten Szociálpedagógiai Intézet pedagógiai vezetője és Faddi István, a fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi szakreferense.
 
„Pro Caritate-Díj” a szociális ellátás fejlesztéséhez való hozzájárulásért, a gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja érdekében, illetve az ezzel foglalkozó intézményekben kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenységért, valamint a nyugdíjbiztosítás területén a nyugdíjasokért végzett munka elismeréseként adományozható.
 
A díjat öt fő vehette át:
Csoó Lászlóné, a dabasi Zárdakert Idősek Otthon igazgatója;
Csáki Béla, Fülöpjakab polgármestere;
Gáspár Lívia, a Kolping Gondozási Központ intézményvezetője;
Ipacs Piroska, a gödöllői Egyesített Szociális Intézmény vezetője,
Varga M. Beáta, a budapesti Béke Gyermekotthon gondozója.
 
„Szociális Munkáért-Díj”-at kapott:
Gúr Péter Attila, a Miskolci Családsegítő Szolgálat és Regionális Módszertani Központ igazgatóhelyettese és
Viserálek Sándorné, a körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ intézményvezetője.
Az elismerés a szociális szakmák területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek és szervezetek tevékenységének elismeréseként adományozható.
 
Miniszteri Dicséretben a szociális területért felelős miniszter irányítása alá tartozó szerveknél, valamint a szakterületen kiemelkedő szakmai tevékenységet végzett személyek részesülhetnek, ezt az elismerést 11 fő vehette át:
Géczi Józsefné, a vámosmikolai idősek otthon nyugalmazott munkatársa;
Kincsek Marianna, az Óbudai Gondozási Központ nővére;
Kőrösi Józsefné, a miskolci Idősek Ápoló-Gondozó Otthona munkatársa;
London Vilmosné, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása II. számú Gondozási Központ vezetője;
Molnár Ferencné, az Őszi Fény Integrált Gondozási Központ Időskorúak Gondozóháza munkatársa.
Rezi Györgyné, a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona munkatársa;
Dr. Szügyiné Karazsi Magdolna, a Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal nyugalmazott vezető-főtanácsosa;
Turcsik László Ferenc, a szakolyi ápoló-gondozó otthon intézményvezetője;
Varga Ferenc, a Civil Szervezetek Szövetsége, Egyetértés Alkoholizmus Ellenes Klub tiszteletbeli elnöke,
Vargáné Gémes Éva, a szegedi Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Iroda ügyintézője.
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok