2023. december 11.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

2010. június 25-én, pénteken befejeződtek a 2009/2010. tanév május-júniusi érettségi vizsgái

2010. június 28.
Ez volt a 12. vizsgaidőszak a kétszintű érettségi vizsgarendszerben.
Az idei tavaszi érettségi vizsgákon mintegy 138 000 fő tett legalább egy vizsgatárgyból valamilyen fajta érettségi vizsgát. A vizsgázók együttesen 475 000 vizsgát tettek le, továbbá vizsgáikhoz 54 500, már előzőleg megszerzett vizsgaeredmény beszámítását kérték, így érettségi bizonyítványaikba, tanúsítványaikba mintegy 529 500 vizsgaeredmény került. A diákok választásaik alapján középszinten 196 tárgyból, emelt szinten 89 tárgyból vizsgáztak.
 
Májusban 16 napon át, 1328 vizsgahelyszínen zajlottak az írásbeli vizsgák, majd június 3-tól 9-ig 142 vizsgahelyszínen 1839 tantárgyi bizottság előtt került sor az emelt szintű szóbeli vizsgákra, végül az érettségik, a középszintű szóbeli vizsgákkal június14-től 25-ig 1174 vizsgahelyszínen 3686 vizsgabizottság előtt zajlottak, fejeződtek be.
 
Az érettségivel kapcsolatos tényleges, pontos adatok összegzése és az eredmények összesítése még a következő időszak feladata.
 
A vizsgabizottságok, az iskolák a következő héten még dolgoznak: sok helyen még véglegesíteniük kell a vizsgaeredményeket, le kell zárniuk a vizsgadokumentumokat, el kell készíteniük a különböző összesítő kimutatásokat, rögzíteniük kell az érettségi szoftverben az eredményeket, az érettségivel kapcsolatos adatokat és meg kell küldeniük az eredményeket, a kiadott bizonyítványok, tanúsítványok, törzslapkivonatok adatait a központi érettségi nyilvántartásba. Erre - a vizsgabizottság munkájának lezárása után - 5 munkanap áll rendelkezésükre. Mindezen feladatokat tehát a június 25-én záró vizsgabizottságok esetében is legkésőbb július 2-áig, péntekig el kell végezni.
 
A következő héten tartanak még a jogorvoslatok is.
 
Ezért jelenleg az érettségi vizsgák "eredményeiről", minősítéseiről még nem lehet beszámolni. De - éppen az elektronikus rögzítés eredményeként - várhatóan július 9-e körül már rendelkezünk a vizsgák eredményeire vonatkozó legfontosabb adatokkal is, és ezeket a szokásos formában és módon közzétesszük majd honlapunkon.
 
A jogorvoslati eljárásról: a vizsgázó, illetve a kiskorú vizsgázó szülője az érettségi vizsgabizottság döntése ellen - az eredményhirdető értekezletet követő 3 munkanapon belül, kizárólag jogszabálysértésre hivatkozással - törvényességi kérelmet nyújthat be az iskoláján keresztül az Oktatási Hivatalnak címezve. A kérelmet az Oktatási Hivatal 3 munkanapon belül elbírálja, meghozza döntését, amelyről értesíti az iskola igazgatóját, aki arról haladéktalanul tájékoztatja a vizsgabizottság elnökét.
 
Az érettségi vizsgák rendben lezajlottak.
 
A szélsőségesen rendkívüli időjárás, az árvizek okozta nehézségek számos helyen és esetben okoztak problémákat, azonban mind a vizsgázók, mind a vizsgákat szervezők, a pedagógusok és az iskolák mindent megtettek azért, hogy valamennyi érettségiző időben és megfelelő körülmények között tehesse le vizsgáit. Ehhez esetenként szükség volt az előre megtervezett vizsgák átszervezésére, a középszintű informatika gyakorlati vizsga és az emelt szintű szóbeli vizsgák lebonyolításához pedig egy pótvizsganap igénybevételére is.
 
Köszönjük az iskolák pedagógusainak és minden közreműködőnek az érettségi vizsgák lebonyolításában végzett eredményes és lelkiismeretes munkáját.
 
Az érettségi bizonyítványt szerzett diákoknak gratulálunk, a továbbtanulóknak sikeres felvételit kívánunk!
 
Dr. Gloviczki Zoltán
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok