2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Az OKM 2006-os összegzése a Közkincs-programról

Közismertté és elismertté vált 2006-ban a tárca kulturális vidékfejlesztési programja, a Közkincs program, amely forrást biztosít a közösségi kulturális színterek felújításához, bővítéséhez, fejlesztéséhez illetve újak kialakításához, valamint programok megvalósulásához, alkotóközösségek és műhelyek támogatásához, a népi és kortárs könnyűzenei kultúra hazai és nemzetközi népszerűsítéséhez.
2006. december 29.

Az OKM 2006-os összegzése a közgyűjteményi területről

A Szépművészeti Múzeum látogatottsága 60, a Magyar Nemzeti múzeumé és a Szentendrei Skanzené 21-21 százalékkal növekedett, az évről évre egyre sikeresebb Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett lezajlott a Múzeumok Őszi Fesztiválja első programsorozata, újabb nemzetközi nagykiállítások nyíltak, folytatódott a tárca múzeumfejlesztési programja, az Alfa Program, a "műszerprogram" pedig lezárult - ezek többek között a közgyűjteményi terület 2006-os eredményei.
2006. december 28.

Új egyetemi épületek, megújuló kollégiumok - folytatódnak a felsőoktatási beruházások

A magyar felsőoktatás reformja évek óta zajlik. A képzés, az intézmény szerkezet átalakítása mellett az egyetemek, főiskolák legfontosabb alaptevékenysége csak akkor lesz hatékony, ha a tanulási környezet is a lehető legjobb állapotban van. A cél, hogy korszerű, jól felszerelt előadókban, méltó körülmények között tanulhassanak, kutathassanak diákjaink.
2006. december 27.

Az OKM 2006-os összegzése a könyvtárakról

A tárca támogatásának köszönhetően 123 ezerre nőtt a felhasználókhoz eljutó könyvtári dokumentumok száma, eddig fehér foltnak számító településekre jutott el magas színvonalú könyvtári szolgáltatás, négy év után újra megjelent a Nyilvános könyvtárak jegyzéke, és 1284 önkormányzat tudta gyarapítani a könyvtárai állományát 2006-ban.
2006. december 27.

Az OKM közleménye

Hiller István oktatási és kulturális miniszter nevében egy három éves Skoda Fabia típusú személygépkocsit adtak át ma a tárca munkatársai az ősszel tragikus körülmények között elhunyt tiszavasvári pedagógus, Szögi Lajos özvegyének és három gyermekének.
2006. december 22.

Oravecz Imre a Digitális Irodalmi Akadémia új tagja

Biztos alapokra kerül a nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló "digitalizált szöveggyűjtemény" és az alkotói szabadságot megteremtő díjfizetés sorsa - jelentette be Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára a Digitális Irodalmi Akadémia szokásos éves ülésén december 20-án.
2006. december 20.

Az OKM közleménye a mai figyelmeztető megmozdulásról

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium megköszöni a gyermekeink oktatása és nevelése során áldozatos munkát végző pedagógusoknak, hogy túlnyomó többségük a mai napon is a feladatai ellátására koncentrált.
2006. december 15.

Pert vesztett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság elutasította azt a keresetet, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Miniszterelnöki Hivatal, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium ellen indított.
2006. december 14.

Hiller István elköszönt az Országos Köznevelési Tanács delegáltjaitól

Lejárt a megbízatása az Országos Köznevelési Tanácsnak, az oktatási és kulturális miniszter vétójoggal is rendelkező, országos szakértői testületének.
2006. december 14.

Az OKM közleménye a tervezett figyelmeztető sztrájkról

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete képviselői 2006. december 12-én megbeszélést tartottak a PDSZ által 2006. december 15-ére meghirdetett figyelmeztető sztrájkkal kapcsolatos elvi álláspontokról.
2006. december 12.

Az OKM Babes-Bolyai Tudományegyetemmel kapcsolatos közleménye

Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2006. december 5-én levélben fordult Mihail Hardau román oktatási és kutatási miniszterhez a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen történtekkel kapcsolatban.
2006. december 6.

A Közoktatási Érdekegyeztető Tanács ülése

2006. december 5-én megtartotta ülését a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács.
2006. december 5.

Az OKM közleménye a PDSZ által tervezett sztrájkról

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium elismeri és tiszteletben tartja a munkavállalók, közalkalmazottak sztrájkhoz való jogát, illetőleg annak jogszerű gyakorlását.
2006. december 5.

Közlemény a közoktatásban használt tankönyvek és egyéb kiadványok megrendeléséről a 2007/2008. tanévre

A korábbi évekhez hasonlóan az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából az Educatio Kht. Közoktatási Információs Iroda 2007. január elején ismételten közzéteszi a közoktatási intézmények által rendelhető tankönyvek és egyéb kiadványok nyilvántartását, melyet az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont állított össze.
2006. december 5.

Kulturális Koordinációs Központ nyílt Sepsiszentgyörgyön

Megkezdte működését a Bukaresti Magyar Kulturális Központ Fiókintézete Sepsiszentgyörgyön. A kulturális koordinációs központ elsődleges feladata az erdélyi és az anyaországi magyarok és románok közötti kulturális kapcsolatok ápolása lesz. A tárca szándéka szerint a ház a Kárpát-medencei magyar kultúra egyik fórumaként működik majd.
2006. november 29.

Elhunyt Urbán Gyula

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fájdalommal tudatja, hogy életének 62. esztendejében elhunyt Urbán Gyula, az utóbbi évtizedek egyik legeredményesebb közművelődési szakembere, művelődésszervezője és kultúraterjesztője.
2006. november 28.

Pro Cultura Hungarica díjak átadása

Horvát, szlovák és osztrák intézmények vezetőinek ad át Pro Cultura Hungarica elismeréseket Schneider Márta kulturális szakállamtitkár 2006. november 24-én. Dusan Katuscak, a Szlovák Nemzeti Könyvtár főigazgatója, Josip Stipanov, a Horvát Nemzeti és Egyetemi Könyvtár főigazgatója és Ottrubay István, az Esterházy Privatstiftungen igazgatója évek óta kiváló kapcsolatot tart fenn az Országos Széchényi Könyvtárral.
2006. november 24.

A közoktatás napja

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fontosnak tartja a Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezésére a közoktatás napjának megünneplését, és üdvözli, hogy a parlamenti képviselők nagy számban vesznek részt iskolai rendezvényeken.
2006. november 22.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium nem tervezi a nyelvi előkészítő osztályok megszüntetését

A nyelvi előkészítő évfolyammal induló képzést a 2004/2005-ös tanévben vezette be az Oktatási Minisztérium a Világ - Nyelv program keretében. Ezzel lehetővé vált, hogy a középiskolák 9. évfolyamán indított nyelvi előkészítő évfolyamokon a diákok számára emelt óraszámban nyelvtanulási lehetőséget biztosítsanak.
2006. november 20.

Részidős képzés

A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény előírásai alapján a kormány, amikor dönt az államilag támogatott hallgatói létszámkeretről, akkor döntenie kell arról is, hogy az új belépők (felsőfokú szakképzésre, alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre felvehető, államilag támogatott hallgatói létszámkeret) hány százaléka kezdheti meg részidős (esti, levelező) képzésben a tanulmányait.
2006. november 20.

Kulturális párbeszéd Kína és Magyarország között

Megkezdte hivatalos kínai tárgyalásait Hiller István oktatási és kulturális miniszter, s az általa vezetett delegáció. Hiller István Zhou Ji oktatási miniszter meghívására érkezett a Kínai Népköztársaságba.
2006. november 20.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok